IMF: az orosz gazdaság gyorsabban növekszik, mint azt sok közgazdász előre jelezte

2 hónap ezelőtt 8

Az orosz gazdaság gyorsabban növekszik, mint azt sok közgazdász előre jelezte – ismerte el Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese hétfőn a Foreign Policy magazinnak adott interjújában.

Az orosz GDP 2023-ban 3,6 százalékkal emelkedett, az ország hatóságai pedig az idén legalább 2,3 százalékos növekedésre számítanak.

Az IMF az év elején jelentősen megemelte az orosz gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését, és 2024-re 2,6%-os növekedést prognosztizált. A becslés meredek emelkedés az októberi 1,1%-os növekedésre vonatkozó előrejelzéséhez képest. A 2025-re vonatkozó előrejelzést szintén 0,1 százalékponttal, 1,1%-ra emelték az októberi becsléshez képest.

A washingtoni székhelyű pénzintézetet többször is bírálták, amiért nagyon optimistának ítélték meg az orosz gazdaságot annak ellenére, hogy a Nyugat erős nyomást gyakorol az országra az ukrajnai hadművelet miatt.

“Oroszország növekedése erősebb lett, mint amire számítottunk, egy százalékkal, idén másfél százalékkal felfelé módosítottuk” – mondta Gopinath.

“Tehát egyenesen pozitív növekedési területen vagyunk, jobban teljesített, mint vártuk”.

Megjegyezte azonban, hogy a gazdaság a túlfűtöttség jeleit mutatja a nagy összegű költségvetési kiadások, a rendkívül magas katonai kiadások és a megnövekedett szociális kifizetések miatt, amelyek növekvő hiányt okoznak és felfelé irányuló nyomást gyakorolnak az inflációra.

Oroszország “háborús gazdasággá” változott Gopinath szerint, aki úgy véli “jelentős bizonytalanság” van a középtávú kilátásokat illetően.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.