IMF: Franciaország kiszorul a világ tíz legnagyobb gazdasága közül

1 hét ezelőtt 9

A lassú gazdasági növekedés öt éven belül kiszorítja Franciaországot a világ tíz legnagyobb gazdaságának listájáról – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) frissített globális előrejelzéséből.

A washingtoni székhelyű intézmény arra számít, hogy Franciaország hozzájárulása a világgazdasági növekedéshez vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva 2029-re 1,98 százalékra csökken, szemben az IMF elemzői által tavaly mért 2,2 százalékkal.

Az alap legfrissebb előrejelzései szerint Franciaország költségvetési hiánya 2029-ig 4% felett marad, az államadósság pedig várhatóan meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 115%-át. Az Európai Bizottság korábban Franciaország 2024-es költségvetési tervére adott válaszában jelezte az uniós költségvetési szabályokkal való lehetséges konfliktusokat, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kilátások miatt fennáll a kockázata annak, hogy a globális hitelminősítők negatívra módosítják a hitelminősítést.

A szervezet által e hónap elején frissített adatbázis szerint Nagy-Britannia – amelynek részesedése a globális bruttó hazai össztermék növekedéséből 2029-ben vásárlóerő-paritáson számolva várhatóan 2,2 százalékot tesz ki – a világ tizedik legnagyobb gazdasága lesz. Eközben Törökország az előrejelzések szerint a kilencedik helyre kerül, mivel részesedése a globális növekedésből a következő öt évben 2,09% lesz.

A világgazdaság legnagyobb hozzájárulója Kína lesz, amely az előrejelzések szerint 2029-ig a világ GDP-növekedésének 19,48%-át adja majd, amelyet az USA követ (14,72%), India (9,23%), Japán (3,21%) és Indonézia (2,79%). Az első tízbe várhatóan Németország (2,77%), Oroszország (2,71%) és Brazília (2,19%) is bekerül.

A hónap elején az IMF megemelte az idei évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését, arra a következtetésre jutva, hogy a világgazdaság “meglepően rugalmasnak” bizonyult.

A közgazdászok arra számítanak, hogy a globális GDP 2024-ben 3,2% lesz, ami szerény 0,1 százalékpontos emelkedés a korábbi januári előrejelzéshez képest. Jövőre a növekedés várhatóan ugyanilyen ütemben, 3,2%-kal bővül.