IMF: úgy elszálltak a cégértékek, hogy az már a pénzügyi stabilitásra is kockázatot jelent

1 hét ezelőtt 14

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Az IMF Monetáris és Tőkepiaci Osztályának vezetője, Tobias Adrian figyelmeztetett a magas vállalati értékeltségekkel kapcsolatos kockázatokra, amelyek szerinte veszélyeztethetik a pénzügyi stabilitást. Az idei év jelentős részében a pénzügyi piacokat az infláció csökkenése és a várható kamatcsökkentés reménye hajtotta, ami Adrian szerint túlzott optimizmushoz vezetett. Ez az optimalizmus olyan szintre emelte a vállalati értékeltségeket, hogy azok sebezhetővé válhatnak egy gazdasági sokk esetén - mutatott rá.

Aggódunk néhány szegmens miatt, ahol az értékeltségek eléggé feszítettek. Tavaly a technológiai iparág vezette ezt az emelkedést, de mostanra már tényleg mindenhol az értékeltségek emelkedését látjuk. Mindig felmerül a kérdés, hogy ha egy negatív sokk érne minket, akkor milyen mértékben történne átárazás

- mondta Adrian.

Adrian emellett aggodalmát fejezte ki a hitelpiacokkal kapcsolatban, ahol a spreadek nagyon szűkek annak ellenére, hogy bizonyos szegmensekben romlottak a hitelfelvevők fundamentumai. Megjegyezte, hogy még a kockázatosabb hitelfelvevők is képesek kedvező áron új adósságot kibocsátani.

Kitért emellett az ingatlanpiacokra is, ahol különösen a kereskedelmi ingatlanok területén merülnek fel kérdések, tekintve, hogy az ágazatra nyomást gyakorol a távmunka és az online vásárlás iránti növekvő igény. A közepes és kis méretű bankok lehetnek különösen sebezhetőek ezen ingatlanokkal kapcsolatos problémák esetén, hiszen ezek jellemzően nagymértékben kitettek a kereskedelmi ingatlanpiacon és törékeny finanszírozási bázissal rendelkeznek, így instabilitást okozhatnak bizonyos forgatókönyvek alapján.

Címlapkép forrása: Celal Gunes/Anadolu via Getty Images