Indul a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra - a nap hírei

1 hónap ezelőtt 11

Április 1-jével indul a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál.

Az Európai Tanács elfogadta azt a javaslatot, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább 2025. március 31-ig folytassák gázfogyasztásuk 15 százalékos visszafogását. Ezzel az energiahatékonyságról és a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvek átültetéséig segítik az ellátásbiztonságot.

Tovább drágul a benzin. Szerdán a 95-ös üzemanyagfajta ára bruttó 6 forinttal emelkedik literenként. A gázolaj ára húsvét előtt már nem változik. Ezzel a benzin átlagára 638, a dízelé 648 forint lesz.

A gazdaság finomhangolásáról beszélt a kormány új versenyképességi programjának ismertetésekor a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta: a kabinet célja, hogy Magyarország 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. Hozzátette: az idén még valamivel elmarad a növekedés a 3 százaléktól, de jövőre helyreállhat a 4 százalék feletti bővülési ráta.

Az államháztartás központi alrendszere 1704 milliárd forintos hiánnyal zárt február végéig – ismertette a Pénzügyminisztérium. Az előzetes adatok is azt mutatták, hogy februárban rekordszintre nőtt a költségvetési hiány, az éves hiánycél kétharmada teljesült.

Jól halad a paksi bővítés, a reaktortartály gyártása április elején indul – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Szocsiban a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezetőjével folytatott tárgyalás után. Szijjártó Péter kiemelte: a létesítmény nagyjából a lakosság és az ipar villamos energia szükségletének mintegy 70 százalékát állítja majd elő.

Népszavazást kezdeményez a Nagycsaládosok Országos Egyesülete az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről Érden. Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnöke, a Fidesz polgármesterjelöltje azt hangoztatta, hogy a zöldenergia nem pártpolitikai kérdés, és szorosan összefügg a családbarát környezettel.

Újabb 43 településen épülhet bölcsőde, ezzel további 1300 bölcsődei ellátást biztosító férőhely jöhet létre Magyarországon - közölte a családokért felelős államtitkár. A fejlesztés egy most lezárult 20 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

A főpolgármester 5 évvel ezelőtti ígérete ellenére nem épült meg a pesti fonódó villamoshálózat – hívta fel a figyelmet a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra felidézte: Karácsony Gergely összeköttetést tervezett a 14-es és a 47-es, 49-es villamosok között a Bajcsy-Zsilinszky úton.

BKK-rendészet felállítását ígéri főpolgámesterré-választása esetén Vitzéy Dávid. A civil és LMP-s támogatással induló főpolgármester-jelölt közösségi oldalán úgy fogalmaz: a fideszes, az ellenzéki és a nem politikai táborokban gondolkodó utasok egyaránt megérdemlik, hogy biztonságos és kulturált körülmények között utazhassanak.

Európai parlamenti vita lesz a Magyarországra érkező kínai rendőrök miatt a liberális frakció kezdeményezésére - írja a Népszava. Az április 10-i brüsszeli plenáris ülésen szó lesz a magyarországi jogállamiság helyzetéről is.

Magyar fejlesztés is része annak a vizsgálatnak, amellyel már a klinikai tünetek megjelenése előtt 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór. A módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat.

Radikális iszlamisták kezével követték el a Moszkva melletti merényletet, de az oroszokat az érdekli, ki a megrendelő. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki egy kormányzati videokonferencián. Oroszországban eddig 62 embert azonosítottak a pénteki terrortámadás 137 áldozata közül. A halottak között 3 gyerek van. A terrortámadás 7, tádzsik állampolgárságú végrehajtóját előzetes letartóztatásba helyezték.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportjának az az ága, amelyik a moszkvai merényletért felelős – közölte a francia államfő. A francia kormány a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget az országban.

Útlezárással tiltakoztak az erőszakos mozgósítás és a toborzóirodák túlkapásai ellen Munkács közelében. A tüntetők egy időre korlátozták a forgalmat a Kijev-Csap főutat.

A gázai övezetben tűzszünetet sürgető határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyben a túszok azonnali szabadon bocsátását is követelik. Az Egyesült Államok tartózkodott a szavazáson. Emiatt viszont Izrael lemondta kormányküldöttségének tervezett washingtoni útját. Eközben Németország bejelentette: 45 millió euróval, 18 milliárd forintnyi összeggel támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét.

Románia repülőterein jövő héttől megszűnik a határellenőrzés a schengeni térség más országaiba utazó vagy azokból érkező utasoknak. Ugyanakkor a határrendészet egységei továbbra is végezhetnek alkalmi ellenőrzéseket - közölte a román határrendőrség országos főkapitánysága.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen a rendőrség az Esztergom-Nyerges Rallyn történt baleset ügyében. A baleset nézők elől elzárt területen következett be, 3 férfi és egy nő halt meg.