Ingyenes vízhasználattal könnyíti a mezőgazdasági öntözést a kormány

1 hónap ezelőtt 8

A kormány idén is teljes mértékben mentesíti a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás alól - jelentette be videós közleményében Nagy István agrárminiszter.

Mint elmondta, azért hozták meg ezt a döntést, mert az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja. Így kíván a kormány segítséget nyújtani a gazdálkodóknak ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz, és növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését.

Nagy István hangsúlyozta, a tavalyihoz hasonlóan a kormány idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit.

A vízszolgáltatási díj az állami tulajdonú vízilétesítmények révén biztosított vizek felhasználásához kapcsolódik, beleértve akár a közbenső szolgáltatókat is.

Vagyis a kedvezmény azon termelők számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, vagyis valamely folyóból, csatornából kapják az öntözéshez használt vizet.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy az agrártárca már futó programjai és pályázatai révén is kiemelt figyelmet szentel az öntözéses gazdálkodás fejlesztésének. A vidékfejlesztési program keretében 962 gazdálkodó kapott támogatást öntözésfejlesztési projekthez országosan, 83 milliárd forint értékben. A kormány célja, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt. Nagy István agrárminiszter leszögezte, a termelők továbbra is számíthatnak a kormány segítségére a termelési feltételek biztosításának és a versenyképességük megőrzésének támogatásában.