Irán bekérette az orosz nagykövetet

4 hónap ezelőtt 6

A két ország csak az elmúlt években talált egymásra, azonban területi kérdések miatt újra nézeteltéréseik akadtak.

Irán bekérette az orosz nagykövetet és jegyzékben tiltakozott, amiért a Marokkóban rendezett hatodik arab-orosz kooperációs fórumon Moszkva a konfliktus békés megoldására szólított vitatott hovatartozású szigetekkel kapcsolatban. A szóban forgó szigetekkel kapcsolatban Iránnak az Egyesült Arab Emirségekkel vannak vitái.

Idén ez a második eset, hogy diplomáciai bonyodalmak adódtak a két ország között. Júliusban egy hasonló nyilatkozat miatt hívatták be Oroszország teheráni nagykövetét.

A kérdéses szigetek, Abu Musa, Nagy Tunb és Kis Tunb a Perzsa-öböl bejáratát jelentő Hormuzi-szoros közelében stratégiai helyen fekszenek és jelenleg iráni fennhatóság alatt állnak. Irán a brit csapatok kivonulását követően 1971-ben vonta ellenőrzése alá őket és ókori Perzsiáig visszavezethető történelmi területeik részének tekintik azokat. Abu Musával kapcsolatban Irán megegyezett az Emirátusokkal, a másik két szigettel kapcsolatban azonban továbbra is vitáik vannak.

A történelmileg nem túl jó kapcsolatokat ápoló Oroszország és Irán a szíriai polgárháborúban talált egymásra Bassar Asszád elnök támogatóiként. Az iráni-orosz kapcsolatok azonban azután mélyültek el igazán, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és Irán saját gyártmányú robotrepülőgépeivel támogatta a haditechnikai és hadianyag ellátási problémákkal küzdő Oroszországot. A lassú, primitív, de olcsó és nagy tömegben alkalmazható Shahed drónokat nagy számban lőtte le az ukrán légvédelem, de így is komoly szerepet kaptak az ukrán városok elleni terrorbombázásokban. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az orosz-iráni kapcsolatok stratégiai jelentőségűek, ezért fel sem merült, hogy vitassák Irán területi integritását. A Teheran Times éles hangú véleménycikke ennek ellenére árulónak nevezte Lavrovot.

(PressTV, Yahoo! News)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM