Irán figyelmeztetett, hogy izraeli nukleáris létesítményeket támadhat

1 hét ezelőtt 18

Ha Izrael megtámadja Irán nukleáris létesítményeit, Teherán válaszlépéseket tehet – közölte csütörtökön az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) egyik magas rangú tisztje a helyi média szerint.

A feszültségek ebben a hónapban fokozódtak a Közel-Keleten az iráni damaszkuszi konzulátus ellen április 1-jén végrehajtott izraeli légicsapást követően, amelyben az IRGC hét tisztje meghalt. Teherán a múlt hétvégén drónok és rakéták masszív támadásával vágott vissza, amelyek többségét a jelentések szerint a zsidó állam és nyugati támogatói lőtték le.

Teherán közölte, hogy az incidenst megoldottnak tekinti, de Izrael ígérte, hogy visszavág, anélkül, hogy elárulta volna, hogyan és mikor. A jelentések szerint Nyugat-Jeruzsálem további katonai akciókat fontolgat, esetleg az iráni nukleáris ipar ellen. Ahmad Haghtalab IRGC dandártábornok, az iráni létesítmények védelméért felelős tiszt szerint megtorlásként az izraeli nukleáris iparra is csapást mérhetnek.

Az izraeli nukleáris elemek “azonosítva vannak, és az összes célpontról rendelkezésünkre állnak a szükséges információk, hogy válaszolhassunk” – írja Tasnim, az IRGC-vel kapcsolatban álló félhivatalos hírügynökség.

Az izraeli nukleáris iparnak van egy nyilvános polgári és egy állítólagos katonai komponense is, amelynek létezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem szokták. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI), az egyik vezető nemzetközi biztonsági megfigyelő szervezet szerint Nyugat-Jeruzsálem becslései szerint 80 nukleáris fegyver áll rendelkezésére, köztük 30 gravitációs bomba és 50 robbanófej közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz. Haghtalab nem pontosította, hogy Irán mely helyszíneket vette fontolóra a műveletéhez.

Izrael évtizedek óta azzal vádolja Iránt, hogy titokban saját nukleáris képességeket fejleszt. Gilad Erdan, az ENSZ-képviselő múlt vasárnap azt állította, hogy Teherán mindössze hetekre van attól, hogy atomfegyvert építsen, miközben arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy gondolják végig, mi történt volna, ha Irán “atombombát tudott volna indítani”, amikor megtámadta országát.

Az iráni vezetés kijelentette, hogy minden tömegpusztító fegyvert összeegyeztethetetlennek tart az iszlámmal. Haghtalab ugyanakkor úgy értékelte, hogy “elképzelhető” lenne, hogy Teherán átgondolja “nukleáris doktrínáját és politikáját”, ha Izrael továbbra is fenyegeti nukleáris létesítményeit.

A tábornok szerint a nukleáris létesítmények általában tiltott területnek számítanak katonai akciók esetén, de Izrael támadása a konzulátus, egy nemzetközileg védett diplomáciai képviselet ellen bizonyítja, hogy nem törődik a szabályok betartásával.