Ismét az Operaházra szegeződtek a tekintetek, de nem az történt, mint amit vártak

1 hónap ezelőtt 12

ZS 5709

A korábbi bejelentések szerint kedd estére sztrákot hirdettek a Magyar Állami Operaház dolgozói, ami miatt felvetődött, hogy akár el is maradhat az este 6 órára meghirdetett Don Giovanni című előadás. Az Index a helyszínen próbált meg utánajárni annak, valóban elmarad-e Wolfgang Amadeus Mozart világhírű operája.

Cikkünk frissül...

Mintegy fél órával az esemény előtt az Index helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a jegyszedést végző beengedő ember elmondta: a teljes előadás megtartására készülnek.

A jeggyel rendelkezőket mind beengedték, de közülük is többen megkérdezték, megtartják-e végül Mozart Don Giovanniját. Ők ugyanazt a választ kapták, mint amit tudósítónk a helyszínről.

Az opera.hu nevű weboldalon az áll, hogy már kevesebb mint 10 jegy elérhető a Don Giovanni előadásra. Később az Opera kommunikációs vezetője kérdésünkre szintén megerősítette, hogy megtartják az előadást, az viszont elképzelhető, hogy nem mindenki ül be a zenekari árokba.

Sztrájkot ígértek

Az Operaház dolgozói eredetileg azt mondták, hogy 2024. március 19-én, vagyis ma este 6 órától a Mozart Don Giovanni előadásának kezdetétől sztrájkba léptek. A hétfői egyeztetés ugyanis nem hozott eredményt.

Az Index is beszámolt arról, hogy Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke a körülményekről azt jósolja: lehetséges, hogy elmarad az előadás, nem kizárt, hogy csúszik a kezdés egy vagy másfél órát, de minden a dolgozók hozzáállásán múlik. Becslése szerint a zenekart, énekkart és a műszakot beleértve 100-200 fő érintett a Don Giovannival kapcsolatban a sztrájkban.

Bárány Balázs Péter a Népszavának elmondta: azt nem akarja megbecsülni, hogy közülük hányan fogják valóban beszüntetni a munkát, csak reméli, hogy minél többen. 

„Azt tapasztalom, egyszerűen félnek az emberek sztrájkolni, holott ez alaptörvénybe iktatott jog. A sztrájk következményeitől tartanak, nem hisznek abban, hogy egy ilyen tettnek nem lehet rájuk nézve hátrányos következménye mondjuk egy létszámleépítés esetén. Az operaházi munkabeszüntetést nehezíti, hogy maga az intézmény nem ad ki közleményt a sztrájkról, a nézők csak hallomásból tudhatnak róla, ha tudnak egyáltalán” – fogalmazott az ODFSZ elnöke.

Legutóbb március 6-án, szerda délután 4 órára hirdettek demonstrációt Budapesten, a Magyar Állami Operaház elé.

Azt a tüntetést azért tartották meg, mert  Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója kiadott egy rendelkezést arról, hogy Carl Orff  Carmina Burana  című zeneművét a jövőben két részletben kell játszani, mégpedig azért, hogy a szünetben növeljék az Operaház büféjének bevételét.

(Borítókép: A Magyar Állami Operaház 2024. március 19-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)