Ismét kapható a világ legritkábban megjelenő újságja, 44 év alatt még csak tizenkettedszer

2 hónap ezelőtt 10

Ez a világ egyetlen négyévenként megjelenő lapja, amely pont olyan, mint egy napilap.

1980 óta még csak 12. alkalommal, de ismét megjelent a világ egyetlen négyévente megjelenő újságja Franciaországban, a La Bougie du Sapeur (Az Utász Gyertyája) – írja a BBC. A húszoldalas, szatirikus lap ugyanis kizárólag szökőévekben, február 29-én jelenik meg, 200 ezer példányban, 4,9 eurós áron. A lapot kizárólag újságoskioszkokon lehet megvásárolni, és internetes verziója sincs.

Jean d'Indy, a lap szerkesztője a BBC-nek azt mondta, annak idején azért alapították az újságot, mert akartak egy jót nevetni, és mindmáig pár barát készíti a lapot egy kocsmaasztal fölött. „Mi nagyon jól szórakozunk. Ha az olvasók is, az csak a hab a tortán.”

A magát „anti-politikailag korrektként” meghatározó újságban a napilapokhoz hasonlóan van politika-, sport-, bulvár- és külföld-rovat is, olyan „hírekkel”, mint a „legfeledhetőbb brit miniszterelnök”, Lizz Truss pályáját bemutató rövid cikk, a sportrovatban pedig egy javaslattal arra, hogy alapítsák meg az életében a „csak semmi sport” elvet valló Winston Churchillről elnevezett díjat a legelső sportolónak, aki kiesik az olimpiai játékokról.

A lapban emellett van egy folytatásos krimi is, amelynek a következő része 2028-ban fog megjelenni.

(Címlapkép: a lap 2008-as száma. Fotó: Patrick HERTZOG / AFP)