Ismét utcára vonultak a tiltakozó gazdák Brüsszelben

1 hónap ezelőtt 9

2024-03-26T110602Z 1894363658 RC2MT6APL4TT RTRMADP 3 EUROPE-FARM

Az európai uniós agrárszabályok ellen tiltakozva belga gazdálkodók zárták le az uniós intézményeknek is otthont adó Schuman teret és az oda vezető utakat Brüsszelben, a rendőrség vízágyút és a könnygázt is bevetett oszlatásukra, hogy biztosítsa az EU-tagországok agrárminisztereinek bejutását keddi találkozójukra.

A belga főváros uniós negyedének forgalmát kora reggel óta legkevesebb 300 traktoros gazda akadályozza, a tiltakozók a nap folyamán szalmabálákat és gumiabroncsokat égettek el, valamint petárdákat gyújtottak − közölte az MTI. 

Az uniós negyed több metróállomása zárva van, a szerelvények ezeken az állomásokon nem állnak meg. Az uniós intézményekhez vezető utakat lezárták úgy az autós, mint a gyalogosforgalom elől.    

A belgiumi gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a termelést is akadályozó adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.    

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén a tagállamok agrárminiszterei egyebek mellett jóváhagyták a közös uniós agrárpolitika (KAP) célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely egyszerűsíteni és csökkenteni kívánja a gazdák adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosít bizonyos környezetvédelmi feltételeknél. Elfogadták azt a jogszabályt, mely kibővíti a környezeti bűncselekmények fogalmát, és szigorúbb szankciókat vezet be ilyen bűncselekmények elkövetése estén. Elfogadták továbbá a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet is.

(Borítókép: Egy személy égő szalma mellett áll a belga gazdák tüntetésen Brüsszelben, Belgiumban, 2024. március 26-án. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM