Iszonyatos az energiaigénye a gödi ipari parknak, ezért (is) gázerőmű épülhet Budapesten

2 hónap ezelőtt 14

A következő években hálózati fejlesztésekre és új áramtermelő kapacitásokra lesz szükség a Budapesten és a térségében növekvő áramkereslet kielégítésére - áll a Mavir aktualizált fejlesztési tervében.

A dokumentumot a vg.hu nézte át alaposan. Ebből kiderül, hogy miközben a naperőmű-kapacitások bővülnek, Kelenföldön egy 60 megawattos gázüzemű blokk létesül.

Lakóparkok, irodák

Minderre azért van szükség mert Budapesten nagyszámú infrastruktúra-fejlesztés folyik. Számos soklakásos modern társasház és lakópark épül, sorra létesülnek az egyenként 2-3-5 megawatt villamos teljesítményigényű irodaházak, kereskedelmi és szolgáltató központok. A komplex területfejlesztési projekt egyenként 10-15 megawattosak. Különösen nagy a felfutás Budapest IX., XI. és XIII. kerületében. Mindezen beruházások nyomán a következő öt évben 61-74 megawattnyi, de akár kétszer nagyobb energiateljesítményre is szükség lehet a Budapesten.

Elektrromos autók, hőszivattyúk

Figyelembe kell venni azt is, hogy "a terhelési görbét erősen befolyásolja az új technológiák, azaz a hőszivattyúk (és klímák) térnyerése, valamint az elektromos autók számossága.

Budapest területén 2033. elejére 27-44 ezer lakossági és üzleti hőszivattyú, 350-450 ezer hűtési célú klíma és mintegy 63-133 ezer elektromos jármű (autó, kistehergépjármű, busz) működik a Mavir várakozása szerint.

Göd is számít

Egyes Budapesten kívüli projektek a méretüknél fogva jelentős hatással vannak a fővárost ellátó Mavir fejlesztéseire. Ilyen beruházás a gödi ipari park fejlesztésével összefüggésben érkezett összesen 277 megavoltamper nagyságú koncentrált fogyasztói igény. Ez nagyjából egy fél paksi blokk (4 van összesen) teljesítményének felel meg. A tervek külön kiemelik, hogy 2023–25 között jelentkezik a legnagyobb fejlesztési-igény (CAPEX) Budapest térségében. Ebből a legjelentősebb részt a gödi ipari parkba tervezett grandiózus beruházások (itt van a Samsung gyár is) adják.

Fejlesztés

Számos energiatermelő üzemidejét meghosszabbították, és

a Kelenföldi Erőműben tervezik egy új, 60 megawattos gáztüzelésű blokk létesítését is.

Az egység korlátozott feltételek mellett 2024 végéig csatlakozhat a hálózathoz, de a garantált csatlakoztatása 2028 végéig várható.

Napelem a tetőn

A Mavir a háztartási méretű kiserőművek esetén jelentős, mintegy 45 százalékos bővülésről számol be az előző évi adatokhoz képest. A társaság nyilvántartása szerint 2023 januárjában Budapesten 15 megawattnyi napenergiát hasznosító kiserőmű működött és 143 megawatt háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemelt. A fővárosban a dokumentum szerint ipari napelemparkok nem igazán létesíthetők.