Itt a mini-Dubajról szóló törvényjavaslat: a kormány 304 milliárdot, az arab állam 1934,2 milliárd forintot adna hozzá

4 hét ezelőtt 15

[sz]Fotó: Karácsony Gergely Facebook[sz]

Hiába a fővárosi vezetés tiltakozása, a parlament elé kerül a mini-Dubaj beruházáshoz szükséges törvénytervezet. Semjén Zsolt ugyanis csütörtök este benyújtotta a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot – írja a Népszava.

A kormány tervei szerint Rákosrendező helyén épülhetne fel Európa legmagasabb felhőkarcolója. A miniszterelnök-helyettes által beadott beadványban – melynek címe: a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” – többek között leírják a projekt egyes részleteit is. Többek között:

A megvalósításhoz szükséges ingatlanokat a kormány – pályáztatás és közbeszerzés nélkül, összhangban a nemzeti jogszabályokkal – eladja, méghozzá azoknak, akiket az arab állam kijelöl. Mindezt öt százalékos áfával értékesítenék.

A projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítik. Ehhez az infrastrukturális fejlesztéseket a kormány biztosítja minimum 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben. Ebben gyalogos és közúti felüljárót építenek, amihez befedik a vasúti pályát, és egy parkot is kialakítanak rajta.

A kisföldalatti vonalát meghosszabbítják idáig, és ha lesz reptéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolatot biztosítanak a repülőtér és a mini-Dubaji helyszín között.

Az Egyesült Arab Emírségek pedig azt vállalja, hogy ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást valósít meg, amiben benne van a rákosrendezői vasútállomás megépítése is.

A területen épülő lakásokra is öt százalékos áfa lenne. A megvalósítás elősegítéséhez a két ország közösen felállít egy bizottságot is. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint először a területen lévő hulladékot kell elszállítani.

A beruházás máris komoly vitákat kavart. A fővárosi vezetés tiltakozott, más elképzelésük van a terület hasznosítására, élhető és megfizethető lakónegyedet szeretnének kialakítani, sok parkkal, ráadásul a városképet sem alakítanák át ezzel.

Karácsony Gergely főpolgármester nemrág összehívta a második lakógyűlést, ahol mini-Dubaj lesz a téma. A Szikra Mozgalom is tüntetett, mert az itt lakók elhelyezése még mindig nem megoldott.

A főpolgármester a közösségi oldalán reagált Semjén beadványára. Azt írta:

“Az erőszaktevő állam most Budapestre akar erőszakolni egy magánérdekeket szolgáló, a városképet romboló, a lakhatási és klímaválságot is súlyosbító beruházást.

Megszámolni sem tudom, hogy a ma benyújtott törvényjavaslattal hányadszorra hazudtolják meg a miniszterelnök ígéretét: amit Budapest nem akar, az nem lesz.

Semmit rólunk, nélkülünk. Erről szól a jövő héten kezdődő Budapesti Lakógyűlés. Emlékezzünk: a Fudanról is hoztak törvényt, de Budapest akkor is kiállt magáért, a Diákváros mellett, és ők meghátráltak.

Most is ez a feladat: álljunk ki magunkért! Álljunk ki a kevesek luxusát szolgáló mini-Dubaj helyett az elérhető lakhatást biztosító Parkváros mellett”.

[kapcsolodo]/uj-reszletek-derultek-ki-a-mini-dubajrol-megszolalt-a-tervezo-is/[kapcsolodo]