Itt vannak a 4iG legújabb számai: folytatódik a növekedési sztori

5 hónap ezelőtt 13

Az elmúlt években a 4iG Csoport jelentős átalakuláson ment keresztül, egy hazai IT-szereplőből a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs csoportjává vált, piaci pozíciókat szerzett és markáns jelenlétet alakított ki Közép-Kelet Európában, valamint a Nyugat-Balkánon. 2023 elején felvásárolta a Vodafone Magyarországot, emellett az elmúlt évben lezárt stratégiai akvizíciók is jelentős hatást gyakorolnak a vállalatcsoport 2023-as számaira. A 2022 első félévéig megszerzett társaságok teljesítményének eredményhatásai (Antenna Hungária, albán leányvállalatok) ugyanis 2023-ban jelennek meg teljes egészében a 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált beszámolójában.

A 4iG módosította 2022 harmadik negyedévének számait, a cég gyorsjelentése szerint az üzleti kombinációk standard szerinti vételár allokáció, illetve a cégcsoport számviteli politikájának változásából eredő hatások figyelembevételével került újramegállapításra a 2022. harmadik negyedévre vonatkozó konszolidált átfogó jövedelemkimutatás, pénzügyi helyzetre vonatkozó kimutatás, cash flow kimutatás és a saját tőkét prezentáló kimutatás. Több akvizícióból eredő vételár allokáció hatását a korábbi bázisidőszaki pénzügyi kimutatások nem tartalmazták (ONE Crna Gora, DIGI, ALBtelecom, One Telecommunications).

Az eredmények

A harmadik negyedéves bevétel 159,8 milliárd forintra rúgott, ami több mint a duplája az egy évvel ezelőtti szintnek, míg az év első három negyedévében 448,9 milliárd forintot tett ki, ami szintén a kétszerese a bázisidőszakinak.

A távközlési cégeknél figyelt legfontosabb eredményességi mutató (és a 4iG esetén már a bevételek döntő többségét a távközlés adja), az EBITDA 52,2 milliárd forint ért el a 2023. július-szeptemberi időszakban, ami 163 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest, az év első kilenc hónapjában pedig 147,5 milliárd forintot tett ki, ami közel 180 százalékos növekedés.

A csoport első kilenc havi proforma, egyszeri tételektől megtisztított EBITDA-ja meghaladta volna a 155 milliárd forintot.

Az EBITDA-marzs is javuló tendenciát mutat, a harmadik negyedévben 32,7 százalékot tett ki, ami 6 százalékpontos javulás az egy évvel korábbi szintről, az év első három negyedévében pedig 35 százalékra rúgott, részben a kiemelkedő második negyedévi értéknek köszönhetően.

Jelentős értékcsökkenést és amortizációt könyvelt el a 4iG a harmadik negyedévben, a működési eredmény 13 milliárd forintot ért el, ugyanakkor az egy évvel ezelőtti 2,9 milliárd forintos mínuszhoz képest jelentős javulást jelent. A január-szeptemberi időszakban pozitív EBIT-et mutatott ki a társaság, 35,2 milliárd forintos nyereséget termelt az eredménysoron.

A mintegy 25 milliárd forintnyi pénzügyi ráfordítások eredményeként az átfogó eredmény szintjén 10,4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a 4iG Csoport a harmadik negyedévben, az év első három negyedévben pedig 6,3 milliárd forintos mínuszt ért el.

A csoport beszámolójában kimutatott tárgyidőszaki negatív adózott eredményt a kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok, a felvásárlásokkal kapcsolatos értékcsökkenési leírás- és kamatráfordítások, illetve az extraprofit adó okozták. A negatív hatást valamelyest ellensúlyozta a Vodafone Magyarország eredményessége (a leányvállalat 7 milliárd forint pozitív adózott eredménnyel járult hozzá a cégcsoport nettó profitjához), illetve a II. negyedév során csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jog eszközökön és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált 16 milliárd forintos nyereség is. A cégcsoport eredményére negatívan hatottak a korábbi felvásárlásokkal kapcsolatban elszámolt értékcsökkenési leírási- és kamatráfordítások, a Vodafone felvásárlással kapcsolatban felvett hiteleken, illetve a 2021. végén kibocsátott kötvényeken elszámolt elhatárolt kamatráfordítás (összességében 31,5 milliárd forint összegben), illetve a telekommunikációs szektort érintő extraprofit adó is (2023. első három negyedévében összesen 8,6 milliárd forint összegben).

A nettó hitelállomány nem csökken, a harmadik negyedévben 871 milliárd forintra rúgott.

A kilátások

A 4iG Csoport jövőbeli növekedését a további üzleti és működési szinergiák kiaknázása, valamint versenyképesség növelése érdekében indított átfogó transzformációs program megvalósítása is biztosítja.

- olvasható a társaság gyorsjelentésében. Ennek során élesen különválasztják az egyes üzletágakat, így a csoport távközlési vállalatait üzleti-kereskedelmi, valamint infrastruktúra vállalatokká alakítják, majd a szétválasztott funkcióknak megfelelően integrálják működésüket. A strukturális szeparáció eredményeként a 4iG az elsők között lehet Európában, amely megvalósítja vezetékes távközlési infrastruktúrájának leválasztását, amely művelet a csoport magyarországi és nyugat-balkáni leányvállalatait is érinti. A 4iG igazgatósága a vállalatok strukturális szeparációjától 400 milliárd forintot meghaladó további cégérték-növekedést vár. A program kiemelt célja a távközlési infrastruktúra monetizálása – közölte a 4iG.

Címlapkép forrása: Portfolio