Itt vannak a Delta Technologies friss számai: előbb teljesülhet a vállalat fontos célja

1 hónap ezelőtt 13

December végén zárult a Delta Technologies pénzügyi évének első féléve, amelynek számait ma tette közzé a társaság. A július-decemberi félévben a Delta Technologies konszolidált szintű árbevétele 17,2 milliárd forint volt, ami 57,6%-kal haladta meg az előző üzleti év azonos időszakában elért árbevételt.

A Delta Technologies főpbb számainak alakulása a július-decemberi időszakokban (millió HUF)
  2020 H1 2021 H1 2022 H1 2023 H1 2023/2022 változás
Működési bevételek 7716,6 6380,4 10943 17249 58%
EBIT 23 -268,8 176,9 1950,6 1003%
Nettó eredmény -81 -323,6 18,5 1470,5 7849%
Forrás: Delta Technologies, Portfolio          

Időarányosan az árbevétel a teljes üzleti évre tervezett 29,5 milliárd forintnak több mint 58 százaléka, a szezonalitási hatások figyelembevételével az árbevétel az üzleti év végére várhatóan a tervezett szint körül fog alakulni

– közölte a vállalat.

A működési költségek az üzleti év első felében 43,5 százalékkal növekedtek. Pozitív hatással volt a társaság konszolidált szintű EBITDA marzsára, hogy a bevételek növekedési ütemének szintje meghaladta a költségek növekedési ütemét, a profitabilitási mutató az előző üzleti év azonos időszakban kimutatott 2,4 százalékról 12,6 százalékra növekedett. Az üzleti év végéig, a szezonalitás miatt a tavalyi évet meghaladó szintű, de az aktuális féléves jelentésben szerepeltetett adatokhoz képest szűkülő EBITDA marzs értékre számít a menedzsment. Amennyiben az üzleti év második felében nem jelentkezik előre nem tervezhető rendkívüli gazdasági hatás, akkor az EBITDA marzs várhatóan már ebben az üzleti évben elérheti a 2025. üzleti évre megcélzott 7,7% körüli szintet. Az EBITDA marzs növekedéséhez hozzájárult a szervezeti változások során, a párhuzamosan végzett tevékenységek racionalizálása és egyes outsource tevékenységek költséghatékony belső erőforrással történő ellátása.

Az EBITDA marzs célok teljesülése mozgásteret ad a társaság által optimálisnak tartott nettó adósság állományának a tervezettnél egy évvel hamarabb történő optimális szintre csökkentésére – közölte a vállalat.

A rendelésállomány megfelelőnek mondható a szezonalitást és a társaság működési feltételeit tekintve – olvasható a cég közleményében. A versenypiaci, azaz a nem közbeszerzésből származó bevételeket folyamatosan igyekszik növelni a társaság, a versenyszférából és az állami megrendelésekből származó bevételének aránya az időszak összes bevételére vetítve, a korábbi jelentésekben bemutatott szinten alakult, 47 százalékot tett ki. A meglévő autóipari ügyfelek – mint az Audi és a Bosch Csoport – körébe új partnerként érkezett a BMW, ahova az első megrendeléseket már teljesítette is a Delta.

 Az új bevételi források keresése mellett a társaság továbbra is számít az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz programjának (RFF) keretében megvalósuló projektekből származó bevételeinek növekedésére. A Delta célja, hogy a régióban meghatározó Ipar4.0 szereplővé váljon. Bár az állami indíttatású projektek piacán az üzleti év második felében sem számít élénkülésre a Delta Technologies, a 2024-2025-ös üzleti évre ez látens növekedési opcióként tartható számon.

Az akvizíciós célokra a társaság a következő időszakban mintegy hatmilliárd forintot szán, melyből a sikeres szeptemberi tőkeemelésnek köszönhetően kétmilliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, és a menedzsment további finanszírozási lehetőségeket vizsgál a hosszú távú stratégiai tervek megvalósítása érdekében.

Az akvizíciók főként olyan cégekre irányulnak, amelyek kapcsolódnak a társaság jelenlegi tevékenységéhez, különös tekintettel az alkalmazásfejlesztés, az ipari automatizáció és a felhőszolgáltatások területére.

A Delta Technologies részvényeinek árfolyama ma 2,7 százalékos pluszban áll.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A tervekről és az átalakulásról a cég vezetői nemrégiben a Portfolio-nak adott interjúban beszéltek:

Címlapkép forrása: Portfolio