Izlandon egy vulkánt indítanának az elnökválasztáson

1 hét ezelőtt 15

A két alapkövetelménynek megfelel: elmúlt 35 éves és gyakorlatilag izlandi állampolgár.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt Angela Rawlingsnak különös gondolata támadt, ma pedig egy több mint 50 fős csapat küzd azért, hogy a 700 ezer éves izlandi Snæfellsjökull nevezetű, gleccserfedelű rétegvulkán elindulhasson a június 1-jei elnökválasztáson. Az ötletet az új-zélandi és az ecuadori minta jelentette számára: az előbbi ország azon dolgozott, hogy a Whanganui folyót jogi személyként ismerjék el, utóbbi pedig törvénybe iktatta a természet jogait.

Az izlandi vulkán a két alapvető követelménynek is megfelel: elmúlt 35 éves és gyakorlatilag izlandi állampolgár. Az anyakönyvi kivonat szükségességét azzal küszöbölték ki, hogy Rowlings felvette középső névként a Snæfellsjökullt, így a szavazólapon ő fogja helyettesíteni a hegyet. A jelölteknek április 26-ig 1500 aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, a hegynek pedig eddig csupán 200 van, így nagy feladat előtt állnak az utolsó egy hétben.

„Izland lakosságának a fele szemtanúja lesz annak, ahogy ez a gleccser 2024 és 2050 között elolvad – mondta Rawlings a Guardiannek, rámutatva, hogy a kampányuk legfontosabb eleme a klímaválság.