Izrael körbevette Gáza várost, sőt már be is hatolt

6 hónap ezelőtt 27

Sajtótájékoztatót tartott az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy. A tájékoztatón a vezérkari főnök bejelentette,

az izraeli hadsereg egyszerre több irányból is támadja a Gázai övezet leglakottabb városát, amelyet körül is vettek, sőt már beléptek a városba is.

Szerinte a háború ezzel új szakaszba lépett, ami a szárazföldi offenzíva elmélyítésével jár – állítása szerint az izraeli katonák jelenleg közelharcban vesznek részt a Hamász katonáival és az azzal szövetséges Palesztin Iszlamista Dzsihád tagjaival szemben.

Az előrehaladást az is nehezíti, hogy a Hamász gerillaháborút folytat: alagutakból jönnek elő, hogy izraeli szárazföldi csapatokra nyissanak tüzet – november 1-jén és 2-án reggel ezért Izrael fokozta a rakéta- és bombatámadásokat, hogy az alagútrendszert ellehetetlenítsék. A szárazföldi előrenyomulást ugyanakkor nem kizárólag csak levegőből támogatják – a hadműveletben az izraeli flotta és a hírszerzés is részt vesz.

Emellett szintén hátráltató tényező, hogy az izraeli hadsereg szerint a Hamász jól felkészült – aknamezők mellett csapdákkal nehezítik a városba való bejutást.

Halevi ezenkívül arról beszélt, a hadseregnek kötelessége hazajuttatni a Hamász által jelenleg fogságban tartott 242 személyt, illetve azt ígérte, addig folytatják a harcokat, amíg nem győznek.

Szerinte az izraeli hadsereg „az élet szentsége nevében” harcol „az abszolút gonosz” ellen, aki a „halált tűzte ki zászlajára”.

A hadsereg vezérkari főnöke ezenkívül arról is beszélt, hogy az izraeli légierő kapacitásának felét használja ki, és ugyan nem mondta ki, de ezzel arra utalt,

ha szükséges, Izrael képes lehet fokozni a már most is gyakori rakéta- és bombatámadásokat.

Annak ellenére, hogy az izraeli hadsereg ígérete szerint kizárólag a Hamász bázisait és állásait támadja, a héten három alkalommal is menekülttáborokat ért találat – a Gáza várostól négy kilométerrel északra található, csaknem 116 ezer embernek ideiglenes otthont adó Jabalia menekülttábort két napon is célba vették, míg november 2-án az annál kisebb kapacitású Bureij menekülttábort érte sajtóhírek szerint több mint egy tucat rakétatalálat. Előbbi esetében Izrael azt állította, a célpont nem civilek voltak, hanem Hamász egy támaszpontja.

A háború kitörése óta a legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint tízezren haltak meg.

Közülük 9 061-en a Gázai övezetben, 1 405-en Izraelben, 132-en pedig Ciszjordániában éltek, miközben a harcok Gáza mellett szórványosan izraeli telepesek és palesztinok között Ciszjordániában, illetve az izraeli hadsereg és a Hezbollah terrorszervezet között az izraeli–libanon határon is folynak.

A hadsereg üzemanyagot ígért a kórházaknak

Herzi Halevi ezenkívül ígéretet tett, hogy Izrael üzemanyagot juttat a Gázai övezetben található kórházakba, amennyiben azok kifogynak az üzemanyagból. Annak ellenére, hogy a palesztin hatóságok szerint november 2-án a 34 kórházból 16-nak teljesen fel kellett függesztenie a működését, Halevi arról beszélt, hogy minden nap vizsgálják a helyzetet, és amennyiben úgy kívánja, akkor adnak üzemanyagot a kórházaknak.

Amikor eljön az a nap, akkor felügyelet mellett üzemanyagot szállítunk a kórházakba, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy ne érje el a Hamász infrastruktúráját és ne szolgálja a háborús céljait

– fogalmazott a vezérkari főnök.