Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

1 hét ezelőtt 16
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat
Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

Megnyugvás az olaj piacán

Hiába ugrott a hajnali órákban 4,3 százalékot az olaj ára, délelőttre nagyobb megnyugvás látszik a piacon, jelenleg "mindössze" 1,2 százalékos pluszban van a Brent árfolyama.

Esnek a légitársaságok részvényei

Szektorszinten kifejezetten rosszul teljesítenek a mai piacnyitást követően az európai légitársaságok részvényei: a Ryanair jegyzése 1,8 százalékos mínuszban van,

eközben az Air France 3,2 százalékkal került lejjebb,

a Lufthansa árfolyama pedig 1,7 százalékot esett.

A korábban vártnál kisebb eséssel indul a nap

Rossz hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken, az esés mértéke azonban nem olyan nagy, mint amilyenre a korábbi, határidős adatok alapján számítani lehetett, egy kicsit tehát megnyugodtak a kedélyek.

A DAX index 0,8 százalékos eséssel indítja a napot, a CAC 0,7 százalékos, a FTSE 100 pedig 0,5 százalékos mínuszban van, de a milánói és a spanyol tőzsde is esik.

Bizonytalan nyitás a magyar tőzsdén

Bizonytalan hangulatban indul a kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX index jelenleg 0,2 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,2 százalékos mínuszban van, a Mol stagnál, a Richter pedig 0,4 százalékos pluszban indítja a napot.

Javul a hangulat

A kezdeti ijedtséget követően úgy tűnik, hogy nem indul nagyobb eséssel a nap a tőzsdéken. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a vezető európai részvényindexek közül a DAX és a CAC 0,5, a FTSE pedig 0,4 százalékos mínuszban nyithat.

Mit mutatnak a határidős részvényindexek?

A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Európában a német DAX és a francia CAC egyaránt 0,9 százalékos mínuszban nyithatnak, míg az angol FTSE 0,7 százalékkal kerülhet lejjebb.

A közel-keleti hírre közel 2 százalékos is volt az esés mértéke, a kezdeti ijedtség azonban gyorsan mérséklődött.

Ami pedig az amerikai piacokat illeti, a Nasdaq 1, az S&P 500 0,8, a Dow pedig 0,7 százalékos esésben nyithat péntek délután.

Komoly mínuszok Ázsiában

A vezető ázsiai részvényindexek közül a Nikkei 2,6, az Asia Dow 2, Hang Seng pedig 1,1 százalékos mínuszban van.

Ütöttek egyet a kriptovalutákon is

A bitcoin jegyzése már több mint 6 százalékos mínuszban volt, az árfolyam pedig rövid időre a fontos lélektani szintnek számító 60 000 dolláros szint alá is leszúrt. Hasonlóan az arany és az olaj piacán látottakhoz, a bitcoin esetében is egy pozitív irányú korrekciót figyelhetünk meg: jelenleg mindössze 2,2 százalékos az esés mértéke.

Az ether árfolyama 2,5, a cardanoé 3,5, a bitcoin cashé pedig 4 százalékos mínuszban van.

Felszúrt az arany is

A válaszcsapás hírére az arany unciánkénti árfolyama egészen 2418 dollárig emelkedett, ami új történelmi csúcsot jelent, azóta azonban egy meredek korrekciót láthatunk, és a korábbi 1,6 százalékos emelkedés után már csak 0,2 százalékkal mozog a csütörtöki záróár felett a jegyzés.

Az ezüst esetében is láthattunk egy felszúrást, egészen 29 dollárig. Ugyan 2,5 százalékos pluszban is volt a jegyzés, jelenleg azonban már 0,2 százalékos mínuszban van az ezüst árfolyama.

Kilőtt az olaj!

A közel-keleti esemény hatására meredek emelkedésben van a Brent típusú kőolaj ára. Jelenleg 2,1 százalékos pluszban van a jegyzés, az éjjeli órákban azonban egészen a 89,8-as szintig emelkedett a jegyzés, ami 4,3 százalékkal van magasabban a csütörtöki záróárhoz viszonyítva. 

Címlapkép forrása: Getty Images

Megütötték a forintot, egyre közelebb a 400-as euró

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu
  • 09:31
  • 09:30
  • 09:30
  • 09:29
  • 09:27
  • 09:26
  • 09:23
  • 09:23
  • 09:22
  • 09:20
  • 09:20
  • 09:16
  • 09:07

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024

2024. május 8.

AI in Business 2024

2024. április 23.

Balaton Konferencia 2024

2024. május 2.

Portfolio Agrofuture 2024

2024. május 23.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!