Izrael támadást hajtott végre Irán ellen, megállíthatatlannak tűnik a háború

1 hét ezelőtt 15

GettyImages-2147846368

Péntek hajnalban izraeli drónokkal támadta meg Iránt, a célpont egy olyan légibázis volt, amelynek közelében nukleáris létesítmény is van. A nyugati hatalmak minden eszközzel próbálták megakadályozni az izraeli válaszcsapást, tartva attól, hogy az egész közel-keleti térség lángba borulhat. Korábban a The New York Times osztott meg új értesüléseket azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is előzte meg azt a szíriai akciót, amelyre Irán még a múlt hét szombaton válaszolt Izraelnek egy nagyszabású támadással.

Cikkünk frissül...

Izraeli rakéta csapódott be iráni területen, az iráni állami média beszámolója szerint  Iszfahán térségében három drónt lőttek le. A városban van az iráni légierő egyik fontos bázisa, és egy nukleáris létesítmény is, amelyet azonban nem ért találat – írja a The Guardian. Az ország több városában felfüggesztették a repülőjáratokat, és aktiválták a légvédelmi rendszert. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket az AP megkeresésére.

Izrael lépését a héten az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői is igyekeztek megakadályozni, tartva attól, hogy ezzel egy visszafordíthatatlan erőszakspirálba sodródhat a Közel-Kelet. A mostani csapás válasz volt az Izraelt az előző hétvégén ért nagy iráni támadásra: annak az előzménye pedig az volt, hogy az április 1-jén Izrael Szíriában, Damaszkuszban lebombázta Irán nagykövetségét, és több iráni parancsnokot is megöltek.

Az izraeli kormány azóta már eldöntött, hogy az előző hétvégi támadásra mindenképp katonai eszközzel fognak válaszolni – hogy miként, az viszont egészen péntek hajnalig kérdése volt. Pár forgatókönyvet azért már korábban is vázoltak, és a Moszad korábbi igazgatója is véleményezte a minap a kérdést.

Hogy jutottunk idáig?

A The New York Times időközben még azzal kapcsolatban osztott meg újabb értesüléseket, hogy pontosan milyen módon került sor arra a damaszkuszi támadásra, amellyel elkezdődött a közel-keleti eszkaláció. A lap szerint izraeli tisztviselők az április 1-i támadás előtt

egyáltalán nem gondolták azt, hogy a csapás eszkalációhoz vezethet, és épp ezért Washingtont sem tájékoztatták előzetesen arról, hogy mire készülnek.

Az amerikai lap azt írta, hogy izraeli tisztviselők gyakorlatilag a csapás előtti percekben közölték az Egyesült Államok tisztviselőivel azt, hogy hamarosan bekövetkezik a támadás. Erre az amerikai oldalon azonnali riadóztatták Jake Sullivant, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jon Finert, a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesét; Brett McGurköt, Joe Biden közel-keleti koordinátora és további tisztviselőket is. Ezek a tisztviselők egyből realizálták azt, hogy ennek a csapásnak súlyos következményei lehetnek – mondta az Egyesült Államok tisztviselőinek egyike a The New York Times-nak.

A lap hozzátette, hogy a tisztviselők a nyilvánosság előtt a csapás után is támogatták Izraelt,

de zárt ajtók mögött kifejezték az azzal kapcsolatos dühüket, hogy Izrael egy ennyire súlyos akciót az ő tájékoztatásuk nélkül hajtott végre.

A The New York Times-nak nyilatkozó amerikai tisztviselők közül többen úgy vélték, hogy az izraeliek nagyon elszámolták magukat ebben az esetben, arra számítva, hogy Irán nem ad kemény választ – és ezt a nézetet osztotta egy magas rangú iráni tisztviselő is. 

„Miszkalkuláció” = eszkaláció 

Az amerikai lap arra is kitért, hogy mindezek fényében világossá vált: az Izrael és Irán között régóta dúló konfliktus íratlan játékszabályai az elmúlt hónapokban drasztikusan megváltoztak, és a két fél egyre nehezebben méri fel egymás szándékait.

Értékelésük szerint a gázai háború tavaly őszi kezdete óta „eszkaláció követett eszkalációt”, és „miszkalkuláció követett miszkalkuációt” – vagyis a felek gyakran elszámolták magukat –, és ez végső soron azzal a veszéllyel fenyeget, hogy akár az egész konfliktus totális háborúvá fajulhat.

Azt, hogy mennyire nem sikerül kiszámítani a másik fél reakcióját, a The New York Times szerint példázza az is, hogy a damaszkuszi csapás után izraeli és amerikai tisztviselők egyaránt úgy számoltak, hogy Irán válasza erősen korlátozott lesz – majd később újra és újra felülbírálták a saját álláspontjukat (és időközben a sajtóban is elkezdtek megjelenni az első figyelmeztetések arról, hogy egy kemény iráni csapás jöhet).

Súlyos következményekkel járhat Izrael válaszcsapása

A világ közben lélegzet-visszafojtva várta, hogyan reagál Izrael. „Olyan helyzetben vagyunk, amikor gyakorlatilag mindenki győzelmet arathat. Irán azt mondhatja, hogy bosszút állt, Izrael azt mondhatja, hogy legyőzte az iráni támadást, az Egyesült Államok pedig azt mondhatja, hogy sikeresen elrettentette Iránt és megvédte Izraelt”–  mondta Ali Vaez, az International Crisis Group Iránért felelős igazgatója a lapnak. De hozzátette azt is:

Ha egy újabb kör indul ebben a »szemet szemért«-ben, akkor könnyen elveszhet az események feletti irányítás – nemcsak Irán és Izrael, hanem a régió többi része és az egész világ számára.

E véleményt osztotta a The New York Times-nak (anonim módon) nyilatkozó többi amerikai, izraeli, iráni és közel-keleti államokból származó tisztviselő is. Az izraeliek egyébiránt azt is elmondták, hogy a damaszkuszi csapást két hónappal ezelőtt kezdték el tervezni, és a célpontja Mohammad Reza Zahedi, az irán Qudsz elitség szíriai és libanoni parancsnoka volt. Az akciót végül március 22-én hagyta jóvá az izraeli hadikormány, és akkor azt is vázolták, hogy szerintük Irán erre legfeljebb csak korlátozott lépésekkel reagálhat majd. 

Az iráni vezetés a damaszkuszi csapás után nyíltan és zártak ajtók mögött egyaránt közölte, hogy válaszolni fognak, ahogyan ez be is következett. Az amerikaiak akkor azon dolgoztak, hogy Iránt mérsékeljék, a hétvégi iráni támadás óta pedig Izraelt igyekeztek lebeszélni a kemény válaszról – most kiderült, hogy sikertelenül.

(Borítókép: Férfiak Irán első hiperszonikus rakétájának, a Fattahnak a makettjét viszik egy mecset mellett az IRGC UAV-jának és rakétatámadásának megünneplésére tartott gyűlésen Teheránban Iránban 2024. április 15-én. Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM