Izraelben megköszönték Fónagy Jánosnak és Hiller Istvánnak a magyar kormány kiállását

2 hónap ezelőtt 11

Kétnapos szolidaritási látogatást tett Izraelben a fideszes Fónagy János, az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportjának elnöke és az alelnök, az MSZP-s Hiller István – közölte a delegáció két tagja a program után telefonon az MTI-vel.

A magyar delegációt barátsággal fogadták, minden tárgyalópartner megköszönte, hogy Magyarország, a magyar kormány és Szijjártó Péter külügyminiszter kiáll Izrael érdekében – mondta el a látogatásról Fónagy János, aki szerint a látogatás célja a meglévő kapcsolatok erősítése mellett a szolidaritás és az együttérzés kifejezése volt.

Fónagy elmondta, hogy a magyar delegációt fogadta többek között Amir Ohana, a kneszet elnöke, Amichai Chikli, a diaszpóraügyek és az antiszemitizmus elleni küzdelem minisztere, Aliza Bin-Noun nagykövet, az izraeli külügyminisztérium politikai igazgatója és Israel Eichler, az Izrael–Magyarország Parlamenti Baráti Csoport elnöke és tagjai.

A látogatáson felkeresték a Gázai övezet határát, és azt a kibucot, amit a terrortámadás során elpusztítottak – mondta Fónagy János.

Hiller István elmondta, hogy a magyar nagykövetségen részletes tájékoztatást kaptak arról a „valóban erő feletti munkáról”, amivel a nagykövet és a nagykövetség munkatársai küzdöttek és küzdenek a magyar állampolgárokért. Most is mindent megtesznek egy magyar állampolgár kimenekítéséért a Gázai övezetből – mondta Hiller.

Szerinte a nagykövetség eddigi tevékenysége példás, mindent, amit a jelenlegi körülmények között meg lehet tenni, azt megtették és megteszik, „ezzel egy korábbi, nem túl szerencsés vita” végére is pont kerül.

Hétfőn Magyarország kivételével az EU minden tagországa együtt szólította fel Izraelt arra, hogy ne indítsa el a tervezett támadását Rafah ellen.