J.K. Rowling és Elon Musk is a szólásszabadságot félti egy skót törvénytől

3 hét ezelőtt 23

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a transznemű embereket is védené a gyűlöletkeltéstől az új jogszabály.

Szokatlanul nagy figyelmet kapott egy nemrég hatályba lépő skót törvény, amely a kiszolgáltatott társadalmi csoportokat hivatott védeni a gyűlöletbűncselekményektől – írja a Politico. A friss törvény a korábbi hasonló jogszabályoknál szigorúbban büntetné a védett csoprtok elleni gyűlöletkeltést, akár 7 éves szabadságvesztéssel.

A törvény kritikusai szerint a törvény korlátozná a szólásszabadságot és tovább nehezítené a már amúgy is leterhelt skót rendőrség dolgát. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy az érintett csoportok között szerepelnek a transznemű emberek is, a nőket azonban nem említi a törvény védett csoportként, igaz, a skót kormányzat a nőgyűlölet ellen külön törvényt ígért.

A Harry Potter könyvek szerzője, J.K. Rowling szerint a szólászabadság végét jelenti, ha Skóciában, ha “a biológiai nem pontos leírása bűncselekménynek minősül.” A törvény ellen felszólalt Joe Rogan amerikai podcaster is, és Elon Musk is megosztott egy, a jogszabályt kritizáló bejegyzést. Ally McCoist skót fociszakértő szerint pedig a gyűlölettől fűtött Rangers-Celtic derbik is az új törvénybe ütközhetnek.

Nem ez az első alkalom, hogy J.K. Rowling összetűzésbe került a skót kormánnnyal a transz emberek jogai kapcsán, 2022-ben Nicola Sturgeon akkori miniszterelnököt kritizálta, akkor erről itt írtunk.