J.K.Rowling nem akar megbocsátani a Harry Potter sztárjainak, amiért kiálltak a transzneműek mellett

3 hét ezelőtt 20

J.K.Rowling nem akar megbocsátani a Harry Potter sztárjainak, amiért kiálltak a transzneműek mellett

A Potter-regények szerzője haragtartónak tűnik: saját bevallása szerint nem tudna napirendre térni az Emma Watsonnal és Daniel Radcliffe-fel kialakult nézeteltéréseik felett.

Nagy-Britanniában szigorítanak a fiatalkorúak nemváltó kezelésének gyakorlatán, vagyis a továbbiakban a Brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) nem támogatja a pubertásblokkoló gyógyszerek felírását. Egy átfogó, négy évre visszanyúló vizsgálat (melyet Hilary Cass gyermekorvos jelentése foglal össze) szerint ugyanis nem bizonyítható, hogy ezen készítmények segítenének a nemi diszfóriában szenvedő gyerekeken, viszont a kezelés hosszú távú negatív hatásai bizonyíthatók.

A Cass-vizsgálat eredménye országszerte megosztó lett, heves vitákat váltott ki Angliában. Az érintettekkel foglalkozó civil szervezetek szerint a jelentés egyes megfogalmazásai problémásak, félreértelmezhetők, és arra használhatók, hogy a transz fiatalok számára további akadályokat állítsanak, amennyiben hozzá akarnának jutni az ellátásukhoz. Ugyanakkor a Harry Potter-könyvek írója, a radikálisan feminista és transzfób J. K. Rowling üdvözölte a több mint 14 milliós követői bázissal rendelkező X-fiókjában a jelentést.

Az író 2020 óta ugyanis rendszeresen fogalmazza meg a transznemű emberekkel szembeni ellenérzéseit, úgy gondolja, hogy a magukat nőnek érző transz személyeket nem illetik meg ugyanazok a jogok, mint a nőket, és hogy a transz emberek követelései veszélyesek lehetnek a nőkre nézve például akkor, ha férfi testben élő, de magukat nőnek érző embereket is beengednek a női mosdókba.

A Mirror azt írja, hogy a Cass-jelentés kapcsán Rowling posztjára egy követője úgy reagált, hogy csak arra vár, “hogy Dan és Emma nyilvánosan bocsánatot kérjenek” az írótól. “Abban a biztos tudatban, hogy te megbocsátasz nekik…” – fogalmazott a kommentelő.

Daniel Radcliffe és Emma Watson, a Harry Potter-filmek két sztárja ugyanis korábban nyíltan elhatárolódtak a szerző transzfób kijelentéseitől. Radcliffe az mondta, a fiatal rajongókat bántották Rowling transzellenes nézetei, Emma Watson pedig transzneműeket támogató szervezetnek adományozott pénzt.

A kommentelő felvetésére J.K.Rowling a színészek hipotetikus bocsánatkérését elutasító választ adott. “Nem annyira biztos. Attól tartok, hogy azok a hírességek, akik egy olyan mozgalomnak kedveztek, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik a platformjukat arra használták, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásának, tartogathatják a bocsánatkérésüket a traumatizált nemet váltóknak és a gendersemleges terekre szoruló, kiszolgáltatott nőknek” – írta.