Japán a második világháború óta először engedélyezte a halált okozó fegyverek exportját

4 hónap ezelőtt 18

Japán beleegyezett, hogy Patriot rakétákat szállítson az Egyesült Államoknak, miután megszüntette a katonai exportra vonatkozó, az ország alkotmánya által 1947-ben bevezetett tilalmat. A lépés segít feltölteni Washington készleteit, amelyek a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus miatt megcsappantak.

Az USA-nak történő fegyvereladás, amelyet pénteken Tokióban megerősítettek, Japán első halált okozó fegyverek exportja a második világháború óta. A japán Mitsubishi Heavy Industries az amerikai Lockheed Martin és RTX védelmi vállalatok licencével gyárt Patriot rakétákat.

Bár a japán gyártmányú elfogórakéták nem közvetlenül Kijevbe mennek, lehetővé tehetik Washington számára, hogy több amerikai gyártmányú Patriotot küldjön Ukrajnába.

“Az intézkedéssel reméljük, hogy hozzájárulhatunk a jogállamiságon alapuló szabad és nyitott nemzetközi rend védelméhez, valamint a béke és stabilitás eléréséhez az Indo-csendes-óceáni térségben” – mondta Fumio Kishida miniszterelnök újságíróknak, miután a japán kabinet beleegyezett az exporttilalom feloldásába.

A külügyminisztérium szerint a rakétaüzlet tovább erősíti a japán-amerikai szövetséget, minden évben elfelejtve megemlíteni, hogy a jelenlegi “szövetséges” Egyesült Államok dobott le két atombombát Japánra.

Bár Kishida ragaszkodott ahhoz, hogy “nem változik pacifista nemzetként vallott elvünk”, Rahm Emanuel, az Egyesült Államok japán nagykövete elismerte, hogy “Japán biztonsági reformjainak terjedelme, mértéke és sebessége példátlan”. Azt mondta, Tokióban “egy nemzedékben egyszeri védelmi modernizáció” zajlik.

Az exportról szóló döntés ugyanazon a napon született, amikor a japán kabinet jóváhagyta a védelmi kiadások 16%-os, rekordszintű emelését. A 2024-es pénzügyi év 7,95 billió jen (55,8 milliárd dollár) katonai költségvetését a japán parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kishida 2022 decemberében jelentette be az öt évre szóló haderőfejlesztést, amelynek köszönhetően Japán a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetésé válhat, csak az Egyesült Államok és Kína előzné meg. Az ilyen kiadásokat korábban elképzelhetetlennek tartották az Egyesült Államok által kidolgozott japán alkotmány alapján, amely szerint Tokió nemcsak a háborúzás jogáról mondott le, hanem arról is, hogy a minimális önvédelemhez szükséges fegyvereken túlmenően más fegyverekkel is rendelkezzen.

A japán exporttilalom feloldása utat nyithat az F-15-ös vadászgépek és más, japán vállalatok által amerikai engedélyek alapján gyártott fegyverek eladásának Washington, Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek számára.