Japán ENSZ-képviselője nem merte megemlíteni, hogy az USA vetett be ellenük atombombát

2 hét ezelőtt 10

Japán helyettes állandó ENSZ-képviselője, Mitsuko Shino megemlítette Hirosima és Nagaszaki atombombázását a Biztonsági Tanács Ukrajnával foglalkozó ülésén, de azt nem merte megemlíteni, hogy azt az Egyesült Államok vetette be ellene – írja a TASZSZ hírügynökség.

“Szeretnénk megismételni Japán egyértelmű álláspontját Oroszország ismételt nukleáris retorikájával kapcsolatban. Az egyetlen olyan országként, amelyet valaha is atombombával bombáztak háborúban, Japán soha nem fogja elfogadni Oroszország nukleáris fenyegetéseit, nem is beszélve a nukleáris fegyverek bevetéséről. Hirosima és Nagaszaki katasztrófája soha nem ismétlődhet meg” – mondta.

Japán képviselői az ENSZ-ben gyakran emlékeztetnek a katasztrófára, de az amerikai felelősségről inkább nem beszélnek. Hasonló helyzet alakult ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában március közepén.

Akkor Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó képviselője a világszervezetben rámutatott, hogy Tokió álhíreket terjeszt Moszkva fenyegető nukleáris retorikájáról, de nincs bátorsága ahhoz, hogy közvetlenül kimondja Washington felelősségét a hirosimai és nagaszaki civilek haláláért.