Jelentős áttörés: Földhöz hasonló bolygókat találhatunk a Naprendszeren kívül

4 hét ezelőtt 14

A csillagok fényének ingadozását vizsgáló optikai eszköz továbbfejlesztett változatával több a csillagtól távolabb keringő, élhető bolygót találhatunk.

Jelentős technikai előrelépést értek el a Naprendszeren kívüli bolygók felfedezésére használható csillagászati technika területén a skót Heriot-Watt Egyetem és a Cambridge Egyetem fizikusai – jelentette a Sky News.

A csillagok körül több száz vagy százezer fényére keringő bolygók felfedezésének egyik bevált módja, hogy közvetett módon, a csillag fényében bekövetkező változásokat megfigyelve értesülünk létezésükről. Ennek a módszernek egyik eszköze a fény változását elemző a frekvenciafésű. Ezen eszközök eddig a spektrum zöld és vörös részén működtek, ami korlátozta a felfedezhető exobolygók számát.

Az új technika kiterjeszti az ilyen fésűk képességeit, így immár nem csak a csillaghoz nagyon közeli pályán keringő exobolygók hatását tudja kimutatni, hanem távolabb keringő, akár élet hordozására alkalmas, Földhöz hasonló bolygókét is.

Az új megközelítés folyamatos vizsgálja az optikai markereket az ultarviolától a kék-zöldig és precíz skálát állít fel a spektrum ezen részeiben

– emelte ki Derryck Reid, a Heriot-Watt professzora.

A brit szakemberek jelenleg a legnagyobb földi optikai teleszkópba, a chilei Atacama-sivatagban található 39 méteres ELT beépítésre kerülő érzékelőn dolgoznak, de új eszközt használni fogják dél-afrikai és Kanári-szigeteken található teleszkópokon is.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM