Jens Stoltenberg: Törökország hamar rábólinthat a svédek csatlakozására

6 hónap ezelőtt 14

Jens Stoltenberg főtitkár kedden Stockholmban találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, hogy megvitassa Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítését. A főtitkár üdvözölte Recep Tayyip Erdogan török elnök azon döntését, hogy a csatlakozási jegyzőkönyvet a Nagy Nemzetgyűlés elé terjesztette.

"A ratifikációs dokumentumok benyújtását követően most a török parlament gyors ratifikációjára számítok" – mondta a NATO főtitkára a találkozón. Kiemelte, hogy a török döntés összhangban van a júliusi vilniusi csúcson született megállapodással, és hangsúlyozta, hogy Svédország is teljesítette vállalásait: módosította alkotmányát, megváltoztatta törvényeit, kibővítette a terrorizmus elleni együttműködést, és újraindította a fegyverexportot Törökország felé.

"Örülök, hogy sikerült kezelnünk Törökország jogos biztonsági aggályait oly módon, hogy Svédország tagsága előrehaladjon. Várom, hogy a közeljövőben NATO-tagként üdvözölhessem Svédországot" – mondta.

Arra vonatkozóan, hogy milyen határidőre gondolhatott Jens Stoltenberg, a lapok felidézik: a főtitkár a múlt héten levelet küldött az összes NATO-tagországnak, amelyben közölte, hogy

Svédországnak legkésőbb a NATO külügyminisztereinek november 28-29-re tervezett találkozójáig taggá kell válnia.

Az információ egy svéd kormányzati képviselőtől származik, azóta Brüsszelből több diplomata is megerősítette.

Jens Stoltenberg a svéd miniszterelnökkel folytatott találkozója után megjegyezte, hogy a NATO ismét elkötelezte magát a terrorizmus elleni küzdelem mellett a többi között akciótervének frissítésével és egy főtitkárhelyettes kinevezésével, aki a terrorizmus elleni küzdelemért felelős különleges koordinátor lesz.

A főtitkár arra is kitért, hogy átbeszélték a svéd miniszterelnökkel a közel-keleti helyzetet és Izrael válaszát a Hamász által indított terrortámadásra. "Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi joggal összhangban" – tette hozzá a főtitkár.

A két vezető a Balti-tenger kritikus infrastruktúrájában a közelmúltban okozott károkról is beszélt. A szövetségesek és Svédország együtt dolgoznak a tények megállapításán, a NATO pedig erősíti jelenlétét a térségben" – mondta Jens Stoltenberg.