Jermak: izraeli stílusú biztonsági-garanciákat akarunk

2 hét ezelőtt 17

Kijev olyan szintű biztonsági garanciákat akar nyugati támogatóitól, mint amilyen szintű védelmet az Egyesült Államok nyújt Izraelnek – közölte szerdán Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak.

Az ukrán kormány egy sor szerződésről tárgyal, amelyek célja, hogy megpecsételjék az ország nyugatbarát irányvonalát, amíg nem kap teljes jogú NATO-tagságot. Kijevi tisztviselők szerint a megállapodások hosszú távú katonai támogatást biztosítanak az Egyesült Államok és szövetségesei részéről, függetlenül a politikai változásoktól, amelyek egyébként arra késztetnék a finanszírozókat, hogy csökkentsék a támogatást.

“Az USA és Ukrajna közötti megállapodás nem működhet rosszabbul, mint az Izraellel kötött amerikai memorandum, amelynek hatékonyságát a szövetségesek közös fellépése igazolta az Irán által Izrael ellen intézett tömeges támadás elhárítása során” – írta Jermak a közösségi médiában.

Teherán a múlt hétvégén drónok és rakéták sortüzét indította Izrael ellen, megtorlásul a damaszkuszi konzulátusa elleni április 1-jei légicsapásért, amelyért a zsidó államot tette felelőssé.

A régóta várt lépés Izrael szerint csak “kisebb károkat” okozott, mivel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország katonai eszközeikkel segített megállítani az iráni lövedékek nagy részét

Az elfogások a helyi védelmi szakértők szerint 550 millió dollárba kerültek Izraelnek.

Nyugati tisztviselők világossá tették, hogy Kijev ne számítson olyan beavatkozásra, mint amilyet Izrael a múlt héten élvezett.

“NATO-erőket közvetlenül konfliktusba hozni az orosz erőkkel – szerintem ez veszélyes eszkaláció lenne” – mondta hétfőn David Cameron brit külügyminiszter. Ahelyett, hogy “nyugati repülőgépek az égboltja felett próbálnak lelőni dolgokat”, Ukrajnának légvédelmi rendszerekre van szüksége – magyarázta.

Kijev hónapok óta sürgeti az Egyesült Államokat, hogy lépjen a több mint 60 milliárd dolláros segély elfogadásával, amelyet Mike Johnson képviselőházi elnök akadályoz. A megbeszélések, amelyeken Jermak részt vett, “a cselekvési tervről szóltak, közvetlenül azután, hogy az amerikai kongresszus döntést hoz az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyről” – mondta.

Egyes amerikai lapok azt találgatták, hogy Johnson esetleg enged a Kijev-párti nyomásnak, és az iráni támadást követően szavazásra bocsátja a szenátus által jóváhagyott törvénytervezetet. A törvényjavaslat tartalmaz pénzeszközöket Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.