Jön az influenzaszezon, érdemes a készlethiányos gyógyszerek listájára nézni

5 hónap ezelőtt 11

A Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa alapján azt vizsgálta, milyen gyógyszerekből van hiány jelenleg, mire számíthatnak a betegek idén az influenzaszezonban.

A folyamatosan frissülő termékhiánylista szerint szeptemberben a megnövekedett igények miatt két népszerű forróitalpor is hiánycikké vált a patikákban, azóta azonban a helyzet megoldódott. Október óta már nem adódott olyan hiány, mely jellemzően influenzaszezonban szükséges gyógyszert érintett volna a megnőtt kereslet miatt. Ehhez képest tavaly több termék is hiánycikk volt, hogy 2023-ban nincs ilyen rendkívüli állapot a gyógyszertárakban a megfázásszezon kezdetén.

A gyógyszerhatóság termékhiánylistáján 1576 tétel található, melyből 321 árucikk még az idén vált elérhetetlenné (20,4 százalék). 2022 novemberében 1510 árucikk volt a hiánylistán, melyből 353 tétel abban az évben lett hiánycikk (23,4 százalék), tehát nem sokat változott tehát egy év alatt a helyzet.

A 321 tétel körül 65 októbertől vagy novembertől elérhetetlen. A 321 tétel közül sok esetben (10,9 százalék) csak 2024-re vagy 2025-re várható megoldás a hiányra. 85 esetben (26,5 százalék) a hiány tervezett végeként megadott dátum pedig már elmúlt, a termék azonban továbbra is hiánycikk.

A hiány hátterében különböző okok állhatnak, mint az alapanyaghiány, a gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolás, illetve a megnövekedett kereslet. Gyakran az egyes hiánytermékek elérhetők más kiszerelésben, van azonos hatóanyagú helyettesítő termékük, máskor csak egyedi import útján lesznek beszerezhetők.