Jóval kevesebb gáz fogyott idehaza a tavalyi évben

1 hónap ezelőtt 5

2021-től kezdődően 2023-ig éves alapon 23 százalékkal csökkent az itthon felhasznált földgáz mennyisége - írja a Portfolio.

2023-ban egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Gázból a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 43,7 terawattórás villamosenergia-felhasználás pedig több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

Mint írják, pillanatnyilag még kötelező rendelkezés írja elő az uniós tagállamok számára, hogy gázfogyasztásukat az elmúlt öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal fogják vissza.

Magyarország a március elejéig rendelkezésre álló adatok szerint a megkövetelt szint felett teljesít, ötödével csökkentette a felhasználást.

A 2023/2024-es fűtési szezon eddigi részében 109 millió köbméterrel, 2,4 százalékkal kevesebb földgázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. Mivel az időjárás viszonylag enyhe, februárban is harmadával csökkent a teljes fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Az áramfelhasználás növekedésének üteme is csökkent valamicskét, tavaly október közepétől idén február végéig 2,6 százalékos többlet mutatható ki.

A lap azt írja, a megfelelő felkészülésből adódóan a tavasz kezdetére még mindig 70 százaléknál magasabb a hazai gáztárolók töltöttsége. A 47 százalékos fogyasztásarányos adat a harmadik Európában, jócskán megelőzi a 19 százalékos uniós átlagot. A most elérhető 4,7 milliárd köbméternyi tartalék több mint másfélszerese a tavaly ilyenkor rendelkezésre állt készletmennyiségnek, a lakossági ellátást közel 200, az országos szükségleteket mintegy 100 téli napra fedezhetné. Így tehát a tározók újratöltése is magas szintről indulhat, ami csökkenti az ellátásbiztonsági kockázatok esélyét.