Jövő héten dönthetnek a pedofília miatt elítélt bicskei igazgató feltételes szabadlábra helyezéséről

2 hónap ezelőtt 8

[sz]Maier Vilmos, képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Matthew Ansley[sz]

Jövő héten ül össze az a testület, amely dönthet a pedofília miatt elítélt bicskei igazgató feltételes szabadlábra helyezéséről, tudta meg a Válasz Online. A férfit folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 2019-ben jogerősen 8 év fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A lap azt írja, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját összesen 10 év 3 hónapra ítélték, de mivel egyik tette elkövetésekor sem volt még jogerős ítélet ellene, megillette az a kedvezmény, hogy a két bírósági döntést összbüntetésbe foglalják. A Székesfehérvári Törvényszék 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg Vásárhelyi János büntetését, a férfi legkorábban ennek kétharmadának letöltése után, vagyis hat év két hónap után szabadulhat.

Mivel a férfi már a jogerős ítélet megszületése előtt éveket töltött előzetes letartóztatásban, így büntetésének kétharmada letelt.

A Válasz Online úgy tudja, hogy 2023 januárjában már tartottak egy meghallgatást a volt bicskei gyermekotthon igazgatójának feltételes szabadlábra helyezéséről, ám akkor ezt a bv-bíró nem támogatta, továbbra is fegyházban kellett maradnia. A következő meghallgatást az ügyben pedig jövő hétre tűzték ki.

A lap számításai szerint a 64 éves bicskei igazgató eddig nagyjából hét évet és három hónapot tölthetett rácsok mögött, vagyis a meghallgatáson arról dönthetnek, kiengedik-e két év három hónappal összbüntetésének letelte előtt. A férfit ha ki is engedik, soha többé nem dolgozhat gyerekek között, a jogerős ítélet eltiltotta ettől.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának helyetteséről február elején derült ki, hogy kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől. A kegyelmi botrányba végül Novák Katalin mellett Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter és Balog Zoltán, elnöki tanácsadó, egykori emberi erőforrás miniszter is belebukott.

[kapcsolodo]balog-zoltan-mar-2012-ben-jelzest-kapott-az-ombudsmantol-arrol-mi-tortenik-a-bicskei-gyermekotthonban/[kapcsolodo]