Józsefváros szembe megy a kormányzattal és a Pázmánnyal

5 hónap ezelőtt 11

Pikó András polgármester a Bródy Sándor utca 5–7. elől jelentkezett be a Facebookon. A Magyar Rádió épülete előtt arról beszélt, hogy fontos helyszínről van szó, az épület udvarán épült meg a világ első rádiós stúdiópalotája, ahol 1956-ban a legendás 6-os stúdióban alakult meg a Szabad Kossuth Rádió, s robbant ki a felkelés.

A politikus azután közölte: hozott egy határozatot, amely ideiglenes helyi védettség alá helyezi a bontásra ítélt épületeket. Így lesz egyeztetésre idő - tette hozzá a jozsefvaros.hu beszámolója szerint.

Mindez azt jelenti, hogy

egyelőre az épületeket nem lehet lebontani.

Ahogy arról korábban az Infostarton is beszámoltunk a Magyar Építők alapján: "kiírták a közbeszerzést a Rádió egykori épületeinek bontására a Pázmány Campus helyszínén. Budapest VIII. kerületében, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra".

Arról is írtunk már, hogy a Pázmány Campusra több terv is érkezett. Amiről tudni lehet, aszerint az itt lévő tíz épületből nyolcat lebontanának.

Annyit tudni, hogy lefelé és fölfelé irányba is több emelet magasságban hozna létre épületeket. A kerületi civilek, a lokálpatrióta Civilek a Palotanegyedért Egyesület kidolgozott egy új tervet, ami sokkal szellősebb, parkosabb, zöldebb, és megőrizné a történelmi értékeket képviselő épületeket. Erről szeretnének egyeztetni.

Két évvel ezelőtt mutatták be a terveket, akkor azokat részletesen is bemutattuk.