Julian Assange kis győzelme: meghallgatják fellebbezési kérelmét a kiadatása ellen

1 hónap ezelőtt 9

A londoni felsőbíróság (High Court) szerint a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak jogos az aggodalma az amerikai kiadatásával kapcsolatban, ezért úgy határoztak, a jövőben meghallgatást tartanak az ügyről. Ez ugyanakkor még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ausztrál hacker biztosan elkerülte a kiadatását – csupán annyit, hogy erről a bíróság fog majd dönteni a jövőben.

Március 26-án döntött a WikiLeaks-alapító Julian Assange fellebbezési kérelméről a londoni felsőbíróság (High Court).

Mint korábban beszámoltunk róla, az Egyesült Államok már évek óta szeretné elérni, hogy kiadják a tengerentúlon kémkedéssel vádolt Assange-ot, ugyanakkor az ausztrál hacker jogi csapata egy fellebbezési kérelmet nyújtott be a felsőbírósághoz, azt kérve, hogy tartsanak egy teljes körű meghallgatást a kiadatás eltörléséről, mivel érvük szerint Assange kiadatása a halálos ítéletével érne fel.

A kérelméről még február 20-án és 21-én volt egy meghallgatás, ahol Assange jogi csapata és az Egyesült Államok képviseletében eljáró ügyvédek érveltek amellett, miért kellene vagy nem kellene egy ilyen meghallgatást tartani a fellebbezésről.

A londoni felsőbíróság végül több mint egy hónappal később, március 26-án döntött, miszerint

a két bíra helyt adott Assange kérelmének, azaz valamikor majd meghallgatást tartanak a kiadatásáról.

Az ügyben eljáró két bíró szerint a kémkedéssel vádolt WikiLeaks-alapító ügyvédei elegendő bizonyítékot mutattak be ahhoz, hogy Assange ügye vitatható és lehetőséget kell adni számára, hogy egy teljes fellebezési tárgyaláson vehessen részt.

Assange védői amellett érveltek, hogy védencük élete az Egyesült Államokban nem lenne biztonságban, mivel szerintük a gyakran korábbi katonákból álló börtönőrök számára célpont lehet, a tárgyalás nem biztos, hogy fair lenne, illetve már jelenleg is rendkívül rossz egészségügyi állapota miatt biztosan nem élné túl az amerikai börtönt. 

Mint azt a februári meghallgatások kapcsán megírtuk,

a mostani döntés még nem jelenti azt, hogy az évek óta Nagy-Britannia egyik legkeményebb börtönében fogva tartott Assange biztosan elkerülte a kiadatását.

A bírák kizárólag arról határoztak, hogy a jövőben egy teljeskörű meghallgatáson fogják tárgyalni a kiadatásáról szóló belügyminisztériumi döntés elleni fellebbezését, aminek a végén dönthetnek akár a kiadatás eltörléséről vagy annak megerősítéséről.

A mostani döntés értelmében Assange a fellebezési meghallgatás végéig biztosan az Egyesült Királyságban marad őrizetben.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM