Kadirov: több ezer Wagner-harcos csatlakozik az Ahmat különleges erőkhöz

3 hét ezelőtt 13

A csecsenföldi Ahmat különleges alakulat 3000 volt Wagner- harcost fog felvenni – jelentette be Ramzan Kadirov regionális vezető.

Egy Ratibor hívójelű, ismert Wagner parancsnok is csatlakozik a csecsen elit egységhez.

Miután a most elhunyt Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin 2023 júniusában sikertelen lázadási kísérletet hajtott végre, az orosz hatóságok választás elé állították a csoport tagjait: vagy szerződést kötnek a védelmi minisztériummal, vagy Belaruszba költöznek.

Kadirov pénteken Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az orosz védelmi minisztérium már kiosztotta a szükséges számú üres helyet az újonnan érkezők elhelyezésére Ahmatban. Hozzátette, hogy az egyéb intézkedéseket és formalitásokat “a közeljövőben rendezik”, és az ex-Wagner harcosok hamarosan bevetésre kerülnek.
A csecsen vezető tapasztalt és “nagyon hatékony harcosokként” üdvözölte a harcosokat, akik Ukrajnában már bizonyították rátermettségüket. Az ilyen csapatoknak az Ahmatba való bevonását “stratégiailag fontos lépésnek nevezte az ország védelmi képességeinek megerősítése felé”.

Egyetlen cél köt össze bennünket – a haza és érdekeinek védelme. Meggyőződésem, hogy ez a döntés nagyon hamar jelentős hatással lesz a különleges hadművelet előrehaladásának módjára” – zárta Kadirov.

Februárban az Ahmat parancsnoka, Apti Alaudinov az orosz médiának azt nyilatkozta, hogy különítményében három különálló egység van, amelyek a Wagner-csoport egykori harcosaiból állnak.

Az Ahmat az orosz Nemzeti Gárda része, amely egy olyan belső katonai erő, amely közvetlenül az elnökhöz és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjéhez tartozik.

A Wagner-csoport kulcsszerepet játszott a donbasszi Artyomovszk (Bahmut) városának tavaly májusi elfoglalásában.