Karácsony Gergely: számomra lehetőség, hogy megváltozott a választási rendszer

1 hét ezelőtt 8

Karácsony Gergely főpolgármester már Budapest működőképességének megőrzését is nagy politikai teljesítménynek tartja, szerinte ugyanis a koronavírus-járvány mellett a kormány is megnehezítette a fővárosi vezetés dolgát.

"Mikor küzdünk az elemekkel, és éppen maszkot meg teszteket osztunk, rezsitámogatást adunk, hogy az emberek túl tudják élni a krízist, folyamatosan, minden nap jön egy-egy kormányrendelet, amely elvesz, megfojt, eltapos, megaláz. És akkor el kell viselnünk a kormányzati propagandát is. Ebben a közegben működni, a politikai rossz, ártó szándékból jövő nyomás, ez sokkal nehezebb volt" - mondta a városvezető.

Karácsony Gergely azt állította, hogy a kormány 225 milliárd forintot vett el a fővárostól.

"A Covid, az energiakrízis és a kormányzati megszorítások az összességében 358 milliárd forintot vett el a mi kasszánkból. 225 milliárd, tehát a nagyobbik része direkt kormányzati döntés."

A főpolgármester egyebek mellett büszke

  • a buszok lecserélésére,
  • az okostelefonnal működő utazásszervezésre és
  • a közbringarendszerre.

"Ha Veszprém önkormányzata vagy éppen a mezőgazdasági miniszter a Kossuth téren a minisztérium tetőteraszán csinál méhlegelőt, az nagyon jó, de ha a Fővárosi Önkormányzat, akkor az nagyon rossz" - hívta fel a figyelmet a kormányzat által szerinte alkalmazott kettős mércére.

Karácsony Gergely arról is elmondta a véleményét, hogy a Fidesz visszahozta a tisztán listás választási rendszert a fővárosban.

"Én ettől nem ijedek meg. Tudom, a demokrácia a Fidesz logikájában egy probléma, akadály, számunkra viszont lehetőség, és én ebből a sokszínű csapatból is ki fogom hozni azt a többséget, ami kell ahhoz, hogy a város működni tudjon" - ígérte.

A főpolgármester szerint nagyon fontos, hogy a kerületek együttműködjenek, ezért azt tervezi, hogy választási győzelme esetén valamilyen informális közösségbe szervezi a polgármestereket.