Kényes helyzetbe került a Volkswagen: beszorult Berlin és Peking közé

2 hónap ezelőtt 9

A gyanú szerint ugyanis a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban a helyi partnercég ujgurokat alkalmaz, és a német újságok közül elsőként a Handelsblatt számolt be arról, hogy a Volkswagen nem először szembesült ujgurok kényszermunkájával ottani telephelyein. A legújabb értesülés szerint ezúttal Turpanban a VW és a kínai partner, a SAIC autógyártó cég közös tesztpályájának építéséhez alkalmaznak kényszermunkásokat.

Az újság által idézett szakértők szerint a munkálatok során megsértették az emberi jogokat, különös tekintettel az ujgur alkalmazottak állandó ellenőrzésére és "kizsákmányolására". Korábbi hasonló, az emberi jogok lehetséges megsértésére vonatkozó értesülések szerint a BASF német vegyipari konszern úgy döntött, hogy kivonul Hszincsiang tartományból. Ezt követően most a három német kormánypárt több politikusa felszólította a Volkswagent, hogy a BASF példáját követve hasonló lépésre szánja el magát.

Szociáldemokrata, zöld párti és szabad demokrata politikusok közös nyilatkozatban foglaltak állást amellett, hogy

a tartományt a nyugati vállalatok, köztük a Volkswagen számára egyfajta "no go" övezetté nyilvánítsák.

Erről a Bundestag emberi jogi bizottságának elnöke tájékoztatta a Der Tagesspiegelt. A politikusok szerint Hszincsiang – Ujgur Autonóm Területként is említett – tartományban az emberi jogok helyzete "annyira katasztrofális", hogy német cégek nem tevékenykedhetnének ott.

A BASF a múlt hét végén jelentette be, hogy a tartományban lévő két vegyes vállalatban lévő részesedését eladja, és kivonul onnan. Indoklásként az állítólagos emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos értesülésekre utalt. A Volkswagen ugyanakkor még nem szánta el magát hasonló intézkedésre. A ZDF köszolgálati médium szerint szerint a cég most Hszincsiangban kínai vegyesvállalati partnerével együtt vizsgálja az üzleti tevékenység jövőbeli irányát. A német vállalat nyilatkozata szerint "különböző forgatókönyvek intenzív vizsgálata" folyik.

A tudósítások utaltak arra is, hogy nem először kaptak lábra ilyen jellegű, a tartományra vonatkozó és a Volkswagen ottani vállalatát érintő értesülések. A német cég a múlt év végén a tartományi Urumcsi üzemében vizsgált állítólagos jogsértéseket, az ellenőrzés során ugyanakkor nem találtak bizonyítékot kényszermunkára, illetve az emberi jogok megsértésére.

A sajtóértesülésekre felháborodással reagált a kínai vezetés. A Der Tagesspiegel számolt be arról, hogy a pekingi külügyminisztérium intette a német vállalatot, "ne hagyja magát megtéveszteni a hszincsiangi helyzettel kapcsolatos hazugságoktól".

A Volkswagennek különbséget kell tennie az igazság és a hazugság között

– figyelmeztetett a minisztérium.

A Süddeutsche Zeitung ugyanakkor a Volkswagenhez közel álló köröket idézve arról számolt be, hogy a cégen belül sokan a kivonulást sürgetik. Ez azonban nem könnyű, Hszincsiangban ugyanis a SAIC céggel két közös vállalkozás is működik, az urumcsi üzem és azt épülő tesztpálya.