Kereken 300 éves Bach-művek csendülnek fel most a Müpában

4 hónap ezelőtt 11

300 évvel ezelőtt Bach ugyanúgy készült a karácsonyra, mint a december 23-ai Müpa-koncert művészei; mint Vashegyi Győrgy karmester, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója az InfoRádióban elmondta, az estén elhangzó négy Bach-mű közül három a karácsonyhoz kötődik, 1723-hoz.

"Az első kantáta (BWV 64.) Lipcsében hangzott el 1723 decemberében, utána egy január 1-jére írt kantáta hangzik el, majd a második félidőben a 191-es kantáta jön, ami a Bach-h-moll mise parafrázisa, a Gloriából három tételt a szerző felhasznált más szöveggel, és egy karácsonyi művet állított össze belőle.

A koncert végén pedig a D-dúr Magnificat hangzik el, fontos erről is tudni, hogy az első verziója szintén 1723-ban keletkezett Lipcsében" - árulta el a műsorról Vashegyi György.

Ráadásul Bachot 1723-ban nevezték ki a Tamás-templom karnagyává, épp karácsonyra kellett elsőként művet "szolgáltatnia" a templom számára.

"Nem sokkal később következett az első nagyhét húsvét előtt, amikor Bach megírta a János-passió első verzióját, tehát az is hamarosan 300 éves lesz" - mutatott rá.

Az est teljes műsorát itt éri el.