Kerekes Vica Veiszer Alindának: Itt fáj az embereknek a létezés

2 hét ezelőtt 14

[sz]Fischer Gábor[sz]A szlovák-magyar színésznő éppen szülőhazájában, Szlovákiában kampányolt az elnökválasztáson, onnan érkezett a felvételre, Veiszer Alinda stúdiójába. Elmondta, hogy azért teszi ezt, mert erős az igazságérzete, amit nem tud magában tartani. Továbbá nagyon szeretné, ha Szlovákiában javulna a helyzet. Felidézte Ján Kuciak szlovák újságíró 2018-as meggyilkolásának ügyét is, ami után tüntetéshullám indult, és amelynek eredményeképp Fico kormányfő később kénytelen volt lemondani. Azóta Robert Fico 2023-ban újabb választási győzelmet aratva ismét miniszterelnök lett, ami Kerekest megdöbbentette. Hozzátette,

nem tudja, szakmailag sérül-e a karrierje a politikai szerepvállalások miatt, de pont azért szólal fel, hogy ez ne legyen kérdés.

Kerekes Vica arról is beszélt, szeret olyan szerepeket elvállalni, amelyeken keresztül megfogalmazhat valamit, ami fontos neki az életben. A holokausztról például azt gondolja, hogy bár sok filmet készült már róla, de

még mindig fontos, hogy megmutassuk az új generácóknak is ezeket a történeteket, mert még mindig nem tanultunk belőlük.

Új filmje, az Osztrák-Magyar Monarchia idején játszódik. Címe Slúžka (Szolgálólány). Azért tartja ezt a készülő szlovák filmet izgalmasnak, mert ebben olyan etnikumok találkoztak, ahol az egyik a másik fölé kerekedik. A filmben egyébként egy leszbikus szerelmi történet rajzolódik ki.

Jelenlegi munkái miatt is ás korábbi olvasmányai során is sokat találkozott Trianon problémájával is, amivel kapcsolatban arra jutott, rengeteg párhuzamot lehet felfedezni a jelenlegi magyarországi helyzettel is.

Szlovákia mellett nagyon szereti Magyarországot is, de mégsem lett magyar állampolgár. Fájó látnia, mi folyik az itteni politikában is, az milyen hatással van az emberek életére.

Itt fáj az embereknek a létezés,

mondja.

Mesefilmekben is játszik, ezekből is sok erőt merít. Úgy gondolja, hogy fel kell ébreszteni a bennünk lévő gyermeket, amely reményt adhat nekünk, ha nem látjuk a kiutat, akkor ez a gyermek segíthet nekünk.

A teljes beszélgetést havidíj ellenében lehet megnézni.

[kapcsolodo]rohrig-geza-es-kerekes-vica-is-szerepelnek-jesse-eisenberg-uj-filmjeben/[kapcsolodo]