Késnek a legnagyobb brit repterek a lazítással, továbbra is elő kell majd szedni a folyadékokat a poggyászból

3 hét ezelőtt 19

A Heathrow, a Gatwick és a manchesteri reptér is engedélyt kapott a halasztásra, egyelőre nem lesz könnyebb átjutni a biztonsági ellenőrzésen.

Úgy tűnik, a legnagyobb brit repülőtereken mégsem vezetik be az előre bejelentett határidőben azt a típusú ellenőrzést, amely lehetővé tette volna, hogy az utasoknak ne kelljen kivenniük a poggyászukból a folyadékokat és a laptopokat.

A BBC értesülése szerint a londoni Heathrow és Gatwick, valamint a manchesteri repülőtér számára is engedélyezték, hogy akár egy évvel elhalassza a június 1-jei határidőt az új, a kórházi CT-gépekhez hasonló technológia éles beüzemelésére. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg ismert korlátozó szabályok a jövő nyárig érvényben maradhatnak.

Néhány kisebb brit repülőtér, a lutoni, a London City és a teesside-i viszont tudja tartani a bevezetés kijelölt időpontját. Az utóbbi két helyszínen már tavaly áprilisban átálltak az új rendszerre.

A szabályok, amelyek előírják, hogy az utasok a kézipoggyászukban legfeljebb összesen egy liter, egyenként maximum 100 milliliteres tárolókba töltött folyadékot vihetnek magukkal, mindezt egy átlátszó tasakban, s hogy ezt be kell mutatniuk a biztonsági ellenőrzésnél, egy 2006-ban meghiúsított merényletkísérlet után léptek életbe.

Azok az ellenőrző berendezések, amelyeket eredetileg június 1-jéig kellett volna felszerelni, 3D-képet tudnak készíteni, így lehetővé válna, hogy az utasok akár két liter folyadékot is felvigyenek a repülőgépre, amit nem is kellene kivenniük a táskájukból az átvizsgálás során.

Efféle gépek több országban, köztük az Egyesült Államokban is működnek, de a brit közlekedési minisztérium szerint ilyen széles körben még sehol sem vezették be őket.

A repülőtereknek az első határidő szerint 2022-ben kellett volna átállniuk az új típusú ellenőrzésre, de azt később idén nyárra módosították.

A repterek ellátási problémákra hivatkoznak, és arra, hogy jelentős átalakításokat kell elvégezniük a szkennerek üzembe helyezéséhez, azok ugyanis igen nehezek. Helyenként ezért a padlót is meg kell erősíteni a beszerelésükhöz.

(Nyitóképünkön a müncheni repülőtér új típusú poggyászvizsgáló szkennere.)