Két év háború

2 hónap ezelőtt 16

Jó reggelt, szép hetet! A hétvégénk az orosz invázió kétéves évfordulójának jegyében telt, úgyhogy gyorsan előre veszek négy cikket, amelyek nem ehhez kapcsolódtak, sőt a politikához sincs közük:

2022-2024

Kezdjük messzebbről: Vonnák Diána azt idézi fel, ahogy 2014 februárban a Méltóság Forradalma Viktor Janukovics bukásához vezetett. Ez a rezsim teremtette meg a függési viszonyokat, amelyek megágyaztak az orosz agressziónak. Az ekkor indult harcokban alakul át egy kárpátaljai magyar srác élete - ez a témája Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjének, amelyet most a Jeti Moziban nézhet meg mindenki.

Mióta a fullos invázió megindult 2022. február 24-én, minden megváltozott, mégse változott semmi. Röviden így is össze lehet foglalni azt a pörgős, ugyanakkor üdítően szakmázós podcastet, amelyet biztonságpolitikai témákra koncentráló kollégánk, Takács Lili folytatott Jójárt Krisztiánnal és Takács Márk századossal az elmúlt két év harctéri tapasztalatairól. Az orosz információs háborúról már a Lakmusz interjúzott egy kanadai szakelemmel, illetve összeszedték a Kreml 5 legvadabb dezinformációs módszerét is. A gázfüggőségünkről pedig a Greenpeace szakértője értekezett.

Az évfordulón a Kijev melletti szétlőtt repülőtéren mondtak beszédet uniós vezetők, miközben a magyar kormány blokkolta a közös nyilatkozatot, amelyben az állt: „Oroszország és vezetése kizárólagos felelősséggel tartozik ezért a háborúért és annak globális következményeiért”. Trágyát szórtak a varsói orosz nagykövet háza elé, míg a budapesti orosz nagykövetség előtt zengett a Ruszkik haza!

Házunk tája

A közvetlen elnökválasztásért és a „pedofilmosdatás” ellen tüntettek az ellenzéki pártok a Kossuth téren, közben Orbán Viktor szűk körben tartott találkozót egy budavári ingatlanban, többek között Rogán Antal és Panyi Miklós részvételével. Utóbbi Gulyás Gergelyt helyettesíti, a minisztert ugyanis műteni kellett.

Szakács Árpád elmesélte, hogy a megyei napilapok központi irányítójaként miért lett elege a Rogán Antallal folytatott egyeztetésekből, és írtunk egy igazi budaikumról is: az I. kerületben többségbe került a Fidesz, ezért az önkormányzat lapja elkezdte a polgármestert támadni.

Focizunk, sétálunk, tekerünk

  • Benics Márk interjút készített Bencsics Márkkal. Nem tudom, kell-e ennél több, de ha ragaszkodnak hozzá, akkor elmondom, hogy az amerikai fociról volt szó.
  • Szily László és egy elektromos bicikli egymásra találásának romantikus története.
  • Brangelina és Bergman találkozása a streamoldalon, avagy egy párkapcsolati kémtörténet.
  • A hosszúlépés.járunk? városi sétákat szervez, de mostantól a Jó blogba is írnak helytörténeti cikkeket, az elsőt a Vasas Székházról.
  • Borízű hang #160: Top 3 magyar hibbant, agyelszívás a breakszcénában, a WD-40 arca