Két kézzel kezdték el kivonni a tőkét Kínából a külföldi befektetők

5 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2023. november 21. 09:08

A világ második legnagyobb gazdaságába vetett bizalom helyreállítására tett pekingi erőfeszítések ellenére a globális befektetők

több mint 25 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket az elmúlt hónapokban.

Ez a tendencia azt jelzi, hogy a külföldi befektetők nettó részvényvásárlása elérheti a 2015 óta mért legalacsonyabb éves szintet.

2023 elején a nemzetközi befektetők példátlan ütemben vásároltak kínai részvényeket, mert gazdasági fellendülést vártak, miután Kína feladta a zero-Covid politikát. A közelmúltban azonban az ingatlanszektor potenciális likviditási válságával kapcsolatos aggodalmak és a kiábrándító növekedési adatok arra késztették a külföldi alapokat, hogy drasztikusan csökkentsék pozícióikat.

A kínai részvénypiacra irányuló nettó külföldi tőkebeáramlás 77 százalékkal zuhant azóta, hogy augusztus elején elérte a 235 milliárd rmb-s csúcsot.

A piaci elemzők és kereskedők ezt a tendenciát a kínai politikai támogatások hiányának tulajdonítják. Ez a felfogás arra késztette a globális intézményi befektetőket, hogy elhalasszák befektetéseiket mindaddig, amíg Kína gazdasági növekedése nem élénkül meg annyira, hogy felvegye a versenyt más regionális piacokkal. Ahogy egy hongkongi befektetési bank kereskedési részlegének vezetője fogalmazott: Jelenleg az a gondolkodásmód, hogy "nincs szükséged kínai befektetésre, és ha mégis van, akkor visszafogja a portfóliódat."

Bruce Pang, a JLL ingatlanpiaci elemzési- és befektetési vállalat Kínáért felelős vezető közgazdásza úgy véli, hogy a kínai hatóságok késői ígéretei, miszerint további támogatást nyújtanak a nehéz helyzetben lévő magán ingatlanfejlesztőknek, negatívan befolyásolták a piaci hangulatot.

A kínai részvények külföldi eladásai hozzájárultak ahhoz, hogy a sanghaji és sencseni tőzsdén jegyzett részvények CSI 300 nevű indexe idén dollárban kifejezve 11 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a japán, dél-koreai és indiai részvényindexek 8-10 százalékos hozamot értek el. A pénzintézetek idén az indiai és dél-koreai piacokat részesítették előnyben, 12,3 milliárd dollár, illetve 6,4 milliárd dollár nettó beáramlással.

A jelenlegi tendencia ellenére a Wall Street legnagyobb befektetési bankjainak stratégái azt várják, hogy a kínai részvénypiac 2024-ben jobban fog teljesíteni, bár a piaci hozamok mértékére vonatkozó becslések jelentősen eltérnek egymástól.

A Goldman Sachs elemzői nemrégiben azt prognosztizálták, hogy a CSI 300 a jövő évet a jelenlegi szinthez képest mintegy 17 százalékos emelkedéssel zárja a magasabb vállalati eredményeknek és a kínai vállalatok növekvő értékeltségének köszönhetően.

A Morgan Stanley stratégái azonban arra figyelmeztettek, hogy további allokációcsökkentésre és a befektetések strukturális eltolódására kerülhet sor Kínából, ha a politikai döntéshozók nem tesznek határozottabb intézkedéseket a növekedés támogatására.

Címlapkép forrása: Shutterstock