Kettesével járnak majd az ellenőrök a kórházakban, „vizuálisan ellenőrzik” a betegjelenlétet

2 hét ezelőtt 14


[sz]Malinovszki András / Fotó: RTL Híradó[sz]

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, revizorokat küldene a kórházakba a Belügyminisztérium.

[kapcsolodo]ellenoroket-kuldenek-a-korhazakba-akik-barmikor-igazoltathatjak-az-orvosokat-es-az-apolokat[kapcsolodo]

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről levélben értesítette az állami intézményeket. „A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben” – mondta el Élő Anita a Válasz Online újságírója az RTL Híradójának.

Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

A csatorna érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Ott azt közölték:

a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

Az RTL Híradó riportja a kórházi ellenőrökről