Ki a nagyobb küzdő? A Macronból előbújó Rocky Balboa vagy a kapura lövő Orbán? 

1 hónap ezelőtt 14

A francia elnök a feszülő karizmait mutogatva a bokszzsákot püföli, ha mutatni kell egy kis erőt, Putyin viszont félmeztelenül lovagol, az egykori észak-koreai diktátor pedig golfütőt ragadott. Stuart Mária biliárdban vezette le a feszkót. Ilyen az, amikor politikusok égetik a zsírt.  

Emmanuel Macron Instagramon megjelent, bokszolós fotói mellett nem lehet, és nem is tudott szó nélkül elmenni a közvélemény. Vajon mit akarhat üzenni a kedden kikerült, fekete-fehér fényképekkel a francia elnök, aki láthatóan teljes erővel esett neki a bokszzsáknak, edzés közben megvillantva dagadó karizmait? A közösségi médiában gyorsan Rocky Balboához kezdték hasonlítani a politikust, és többek szerint nem véletlen, hogy az erőt fitogtató képek éppen most jelentek meg, amikor az elnök arra szólította fel Európát, hogy fokozza az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háborúra adott válaszlépéseket. Mások szerint a képek egyenesen azt üzenik, hogy Macron kész szembe szállni Putyinnal, aki korábban nagyon hasonló vizuális eszközökkel kívánta bizonyítani rátermettségét.  

Emlékezzünk csak vissza: az orosz elnököt láthattuk már félmeztelenül lovagolni a tájban, jéghokizni, horgászni és dzsúdóban legyőzni az ellenfelét.  

ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP

Bár a nyers fizikai erőt és a szívósságot (utóbbi tulajdonságra vitathatatlanul szükség van a nagypolitikában) talán annyira nem lehet visszaadni a golfozás közben készült fotókkal, de a tehetséget, ügyességet kétségkívül szemléltetni lehet azzal, ha valaki a lyukba talál. Már pedig Kim Dzsongil, Észak-Korea egykori diktátora, Kim Dzsongun apja nem is egyszer talált a lyukba! A phenjani golfpályán tizenegy alkalommal is egyetlen ütéssel küldte a lyukba a labdát úgy, hogy egyébként életében először fogott golfütőt. Legalábbis a hivatalos kormányzati média ezt állította annak idején. A már-már emberfeletti bravúrt a diktátor 52 évesen hajtotta végre, elképzelni is nehéz, mire vitte volna, ha korábban kezdi golfozói karrierjét! Kim Dzsongil ráadásul nemcsak a gyepen tűnt legyőzhetetlennek, de az észak-koreai propaganda azt is állította róla, hogy a vezető élete legelső bowlingmérkőzésén is azonnal tökéletes 300 pontot ért el.  

Kim Dzsongil egy katonai felvonuláson integet

AFP / FILES-KOREA NEWS SERVICE

Akadtak olyan politikusok is a történelem során, akik nem a nagy pályákon, az elemekkel megküzdve, hanem egy-egy asztal fölött mutatták meg tehetségüket.  

Stuart Máriáról, Skócia egykori királynőjéről például úgy hírlik, hogy korának egyik legjobb biliárdjátékosa volt, állítólag „verhetetlen”. Technikáját az idő alatt volt lehetősége tökéletesíteni, amíg I. Erzsébet házi őrizetben tartotta őt. A 18 éves „bebörtönzés” egy pontján azonban I. Erzsébet rájött, hogy a trónra pályázó riválisa kiválóan elszórakoztatja magát a biliárdasztalnál, így a bútort eltávolíttatta Fotheringhay kastélyából.  

Miután Stuart Máriát lefejezték, testét, a legenda szerint, a biliárdasztal zöld szövetébe tekerték.  

Fidel Castro kommunista pártvezér, Kuba egykori vezetője más típusú asztalért rajongott. Ő pingpongozni szeretett nagyon. Annyira, hogy mikor Magyarországon járt protokoll látogatáson, akkor sem mulasztott el ütőt fogni a kezébe. 1972-ben Castro, a hivatalos tárgyalások, téeszlátogatások és a protokolláris városnézés szüneteiben a szállodájában asztaliteniszezett, majd egy telki vadászházban ugyancsak ütőt ragadt, és delegációjával Balatonaligán, az MSZMP párüdülőjében is pingpongozott. Horvát János, egykori tévés, későbbi kubai nagykövet azt írja a Kubai retro című könyvében, hogy Balatonaligán maga is játszott a kommunista vezérrel, így próbált meg interjút kicsikarni belőle. Állítása szerint azt mondta Castrónak, hogy ha veszít a vezető, akkor a magyar tévés kérhet tőle interjút. A végén Castro nyert, aki azonban értékelte az újságíró kitartását, és másnap nyilatkozott neki.  

Fidel Castro, úgy látszik, nemcsak a pingpong-labdával tudott bánni

AFP

A történelem során akadtak olyan politikusok is, akik már azelőtt remekeltek bizonyos sportágakban, hogy szónoklataikkal a nyilvánosság elé álltak volna. 

Idi Amin, Uganda egykori véreskezű diktátora például kilenc éven át volt Uganda könnyűsúlyú bokszbajnoka, emellett kiváló úszó és rögbijátékos is volt.  

Nehézsúlyú profi ökölvívó volt politikai pályafutása előtt Vitalij Klicskó is, később, 2014-ben ő lett Kijev polgármestere. Testvérével, Vlagyimir Klicskóval a hamburgi Universum Box Promtionnél kezdték meg profi sportolói pályafutásukat, előtte pedig sporttudományokból doktori képesítést szereztek maguknak. 

Vitalij és Vlagyimir Klicskó

PATRIK STOLLARZ / AFP

Az Egyesült Államok vezető politikusainál kifejezetten jellemző, hogy valamilyen egyetemi csapatban kiváló sportteljesítményt is nyújtanak. Gyakran szokták például emlegetni Ronald Reagant, aki még bőven a republikánus és a hollywoodi karrierje előtt egyetemi sportcsillagként hívta fel magára a figyelmet, helyt állt a pályán az amerikai fociban és az Eureka College úszócsapatának kapitánya is volt.  

Ronald Reagan

JEROME DELAY / AFP FILES / AFP

Hozzá hasonlóan, Dwight D. Eisenhower, a szövetségi állam későbbi 34. elnöke, is előbb a sportban próbálta ki magát. Politikai pályafutása előtt az amerikai fociban jeleskedett. A West Point katonai akadémián futójátékosként játszott, és már-már a profi játékban is megfordult, mielőtt egy térdsérülés miatt kénytelen volt teljes mértékben a sport helyett a katonai karrierjére koncentrálni. 

Jelenkori ismert példák egyike, hogy mielőtt a filmiparban elhelyezkedett volna, majd 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották volna, Arnold Schwarzenegger testépítőként tett szert hírnévre. A Mr. Universe világméretű testépítő-bajnokságot 20 évesen nyerte meg, majd hét alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet. A Mr. Olympiát a legrangosabb profi versenyek győztesei között rendezik, vagyis Schwarzenegger hétszer ténylegesen a világ legjobbja volt. Nem túlzás azt állítani, hogy a 76 éves egykori politikus mind a mai napig a legismertebb alakja a sportágnak.  

Arnold Schwarzenegger a gymben

Arnold Schwarzenegger

Az Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama bár nem futott be óriási sportkarriert, lelkesedése a kosárlabda iránt a mai napig megmaradt. Hawaii-on, a Punahou Középiskolában 1979-ben dobóhátvédként játszott, az elnökségi ideje alatt pedig felállított egy kosárlabda-pályát a Fehér Házban. Azóta is akárhol jár, ha van egy palánk és labda a közelben, nagy eséllyel dob egyet a kosárra – közönségének nagy örömére. A sportág iránti szenvedélyét Obama sosem az ereje fitogtatására használta – szemben néhány pályatársával -, hanem inkább a laza, barátságos, a közösséget kereső, emberarcú politikus képét tudta a kosárlabda által erősíteni.  

Barack Obama Ultimate Basketball Compilation ᴴᴰ

▷Check out Obamas Basketball Highlights! ▷DISCLAIMER: All clips are property of the NBA. No copyright infringement is intended, all videos are edited to follow the “Free Use” guideline of YouTube. ▷Subscribe for more Basketball Videos! ▷Patreon: https://www.patreon.com/hoopz ▷Outro Music: https://www.youtube.com/watch?v=hQT6WMJ-Fco ©Hoopz, 2023.

A magyar virtus 

Természetesen a felsorolás nem lenne teljes, ha megfeledkeznénk magyar politikusaink sporttevékenységeiről. Elég csak a magyar futball sorsát és az utánpótlás-nevelést annyira a szívén viselő, abból politikai tőkét kovácsoló Orbán Viktor miniszterelnökre gondolni. Bár hatalmas futballkarriert sosem futott be, de komolyan vette a focit már gyerekként is: 11 évesen a Felcsúti Egyetértés MGTSZ SE labdarúgójaként kezdte, a gimnáziumi évei alatt a Székesfehérvári MÁV Előrében játszott. Sok évvel később, 1999-ben lett az FC Felcsút igazolt játékosa, csatár poszton szerepelt. Az NB II-es labdarúgó-mérkőzéseken is kapott lehetőséget. Ma már inkább Brüsszellel szófocizik, sem, hogy a pályán rúgná a bőrt.  

Orbán Viktor focizik

Túry Gergely

A kormány több elsővonalbeli politikusa is híve a mozgásnak. Szijjártó Péter a teremfociban jeleskedett, a jelenlegi külügyminiszter korábban a Győri ETO igazolt játékosa volt, a versenysporttal 36 évesen, miniszteri kinevezése miatt hagyott fel.  

A kormány két, mostanra bukott női politikusa, Varga Judit, volt igazságügyi miniszter és Novák Katalin, lemondott köztársasági elnök is sportos életmódot folytat. Varga a diósgyőri általános iskolájában sporttagozatra járt, az edzője javaslatára lett sprinter és távolugró, később az egyetemen kosárlabdázott. Elmondása szerint Brüsszelben kezdett focizni komolyabban.

Bár Varga is eldicsekedett tudásával, amikor például Facebook-posztjában megmutatta, hogy tud 37-et dekázni, Novák Katalin sokkal inkább a kommunikációjának részévé tette a mozgást. Afféle belföldi nagykövetként a hazai Országos Kéktúrát rendszeresen reklámozta a közösségi médiás megnyilvánulásaiban, volt, hogy el is lehetett vele menni túrázni. Máskor – Obama után szabadon – kosaras gyerekekkel edzett, vagy az edzőteremből posztolt. Az is előfordult, hogy diplomáciai találkozót is részben sportolás közben bonyolított le, amikor a szlovén államfővel együtt kocogott. Elnézve Novák aktivitását, Sulyok Tamás, jelenlegi államfő előtt fel van adva a lecke sportból.