Kiderült, a Nestlé cukrozza a bébiételeit azokban az országokban, ahol amúgy is óriási probléma a gyerekek elhízása

2 hét ezelőtt 15

Babáknak és kisgyerekeknek szánt Nestlé-termékekben találtak hozzáadott cukrot és mézet. Az édesített termékeket a svájci vállalat fejlődő országokban forgalmazza, éppen ott, ahol a gyerekek elhízása egyre súlyosabb probléma.

A Public Eye nevű svájci szervezet és az International Baby Food Action Network monitorozták a Nestlé termékeit. Kiderítették: a Nestlé által piacra dobott legnépszerűbb bébiételmárkák közül az alacsony jövedelmű országokban kettő is nagyon magas hozzáadott cukortartalommal bír, miközben ugyanezeket a termékeket Svájcban és Európa-szerte cukor nélkül adják.

Az Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában forgalmazott termékeket egy belga laboratóriumban vizsgáltatták be, és az egyéves kortól ajánlott Nido tejporban, illetve a hathónapos és kétéves kor között ajánlott Cerelac gabonakészítményben találtak közönséges finomított cukrot és mézet.

Laurent Gaberell, a Public Eye táplálkozási szakértője a The Guardiannek kiemelte, hogy a Nestlének fel kéne hagynia a kettős mércével, és egyik olyan termékét sem szabadna cukroznia, amit három év alatti gyerekeknek forgalmaznak.

Az elhízás ugyanis egyre súlyosabb probléma az alacsony- és közepes jövedelmű országokban. Afrikában az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma 2000 óta 23 százalékkal nőtt a WHO adatai szerint. Globálisan pedig több mint egymilliárd ember él jelentős túlsúllyal.

A Public Eye szerint a Cerelac nevű termék globális eladásai több mint 1,2 milliárd dollár forgalmat generáltak, és a legtöbb eladást Brazíliában és Indiában rögzítették, a szóban forgó termék 40 százalékát ebben a két országban vették meg.

A kekszízesítésű, babáknak szánt gabonapehely Indiában több mint 2,7 gramm hozzáadott cukrot, Szenegálban és a Dél-Afrikában 6 gramm cukrot tartalmazott.

A Nestlé szóvivője azt mondta, hogy a cég “a gyerekek növekedéséhez és fejlődéséhez igazodó, kiváló minőségű alapanyagok használatát helyezi előtérbe”, és hogy a bébiételek “szigorúan szabályozott” kategóriájában a Nestlé mindig betartotta “a helyi rendeleteket vagy a nemzetközi szabványokat, beleértve a címkézési követelményeket és a cukrokat is magában foglaló szénhidráttartalomra vonatkozó határértékeket”. A svájci vállalat megjegyezte, hogy a termékeiben lévő összes cukrot – beleértve a mézből származó cukrot is – bejelentette. A receptúrák variációi pedig olyan tényezőktől függnek, mint a helyi szabályozás és a helyi alapanyagok elérhetősége.