Kiderült, melyik rendszer omlott össze a válogatott jegyértékesítése során, és hogy mi lesz a Szurkolói Klub sorsa

1 hónap ezelőtt 14

A magyar nemzeti együttes a 2018 nyara óta tartó, Marco Rossi szövetségi kapitány fémjelezte érában sikert sikerre halmoz: a 2016-os Európa-bajnokság után a részben hazai rendezésű, 2021-re csúsztatott kontinensviadalra, majd a most nyárira is kijutott – utóbbira veretlenül, csoportelsőként.

Mindehhez nagyban hozzájárult a Nemzetek Ligája-menetelés is, mely során a C ligából az A-ig repültek a mieink, sőt ott nem csak simán maradtak bent a bombaerős angol, német, olasz hármassal kiegészülő csoportban, hanem második helyén végeztek, és az utolsó meccsig életben tartották esélyüket az elődöntőbe jutásra. Közben volt ugyan egy sikertelen világbajnoki kvalifikációs sorozat, de a magyar válogatott fellépései iránt óriási maradt itthon az érdeklődés. Jól jellemzi ezt a rengeteg panaszkodás minden egyes jegyértékesítés során, hiszen

nem csupán a 67 ezres Puskás Arénát, hanem akár a 90 ezres Wembley Stadiont is könnyedén megtöltenék szurkolókkal Szoboszlai Dominikék. Sőt, adott esetben akár még az is kevés lett volna.

Éppen ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség erre az évre a szurkolói kéréseket meghallgatva arra az elhatározásra jutott, hogy pontgyűjtőrendszert vezet be, aminek a leghűségesebb drukkerek lehetnek haszonélvezői a következő években a jegy- és bérletvásárlások során.

A szurkolói pontgyűjtés rendszere (elméletben)

Igen ám, de az új felület éles bevetés nem sikerült túl jól. Az értékesítés kezdetét pénteken 10 órára írták ki, ehhez képest rögvest három órával el kellett tolni, és végül nem is az új rendszerben lehetett megvásárolni a belépőket. 

Rengeteg kérdés vetődött fel ennek következtében még szerkesztőségünkön belül is, továbbá olvasói aggályok is érkeztek az új szisztémával kapcsolatban, így megkerestük az MLSZ-t, hogy tisztázzuk ezeket.

Mi történt a jegykezelő rendszerrel pénteken?

Az MLSZ a jegyértékesítési rendszerrel kapcsolatban elsőként kiemelte, hogy az folyamatosan, és fennakadás nélkül működött, és működik is jelenleg a péntek 13 órás nyitása óta.

„Még az értékesítés 10 órára tervezett megkezdése előtt az MLSZ fennakadásokat észlelt a regisztrációs rendszer (tehát nem a jegyértékesítési rendszer) működésében, ezért a regisztrációs rendszer felfüggesztése mellett döntött, soron kívüli tájékoztatást kért a konkrét hibáról rendszer holland szállítójától, valamint azonnal általános vizsgálatot rendelt el. Ezzel párhuzamosan a jelentős érdeklődésre tekintettel és esetleges további probléma elkerülése érdekében a regisztrációs rendszer zavarmentes kiiktatása és az előszobarendszer aktiválása időigényére tekintettel döntést hoztunk arról, hogy a bérletértékesítést elhalasztjuk a tervezettnél 3 órával későbbi időpontra. Az átállás következtében a bérletvásárlás során – a korábbi évek gyakorlata szerint – szükséges volt a személyes adatok megadása, ezzel együtt a bérlet értékesítés zavarmentes volt, öt óra leforgása alatt több mint 30 ezer bérlet talált gazdára” – válaszolta kérdésünkre a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztálya.

Hogyan léphettek be a szurkolók más drukkerek profiljába?

A bérletértékesítés napján több szurkoló is jelezte, hogy a Szurkolói Klubba belépve más profilján kötöttek ki. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ez hogyan fordulhatott elő. 

A válasz röviden: sehogyan.

Az előzőhöz hasonlóan lényeges információ, hogy egyetlen szurkoló sem léphetett be más személy profiljába. Ténylegesen előfordult – nem általánosan – olyan eset, hogy az mlsz.hu oldalon bejelentkező szurkoló nem a saját nevét láthatta az oldal fejlécében, de onnan tovább más profiljába nem léphetett be. Ezt a tényt hivatalos regisztrált GDPR-szakértő vizsgálata is megerősítette

– felelte a szövetség.

Mi lesz a sorsa a Szurkolói Klubnak, és a mi a pontgyűjtésnek? 

Az MLSZ válaszában hangsúlyozta, hogy a halasztott indítás senkit nem hozott hátrányos helyzetbe, illetve hogy a bérletvásárlók közül mindenki megkapja majd azokat a pontokat (100-100), amelyek a budapesti két felkészülési találkozóra járnak. Ezeken kívül a júniusi, debreceni barátságos összecsapás, valamint a Magyar Kupa-döntő 100-100 pontja kerülhet be a rendszerbe.

„A SZURKOLÓK ÉS AZ MLSZ SZEMPONTJÁBÓL IS LEGLÉNYEGESEBB INFORMÁCIÓ, HOGY A BÉRLETÉRTÉKESÍTÉS HALASZTOTT INDÍTÁSA SENKIT NEM HOZ(OTT) HÁTRÁNYBA: AKI BÉRLETET SZERETETT VOLNA VENNI, MEGTEHETTE, MEGTEHETI, ÉS A SZURKOLÓI ELKÖTELEZETTSÉGET JUTALMAZÓ PONTOKAT AZ EREDETILEG MEGHIRDETETT FELTÉTELEKNEK MEGFELELŐEN MINDENKI MEGKAPJA, ILLETVE MEG TUDJA EZUTÁN IS SZEREZNI”

– hangsúlyozta az MLSZ.

A Szurkolói Klub tehát a terveknek megfelelően marad életben, de a tagság nem feltétele a találkozóra kilátogatásnak.

Az is igaz, hogy anélkül viszont nem tudják majd a drukkerek gyűjteni a pontokat, amelyek később hasznosnak bizonyulhatnak a meccsre járás szempontjából:

„A fentiektől függetlenül érdemesnek látszik tisztázni (illetve az eredetileg meghirdetett feltételeket megismételni): a válogatott mérkőzésekre való jegyvásárlásnak/bérletvásárlásnak majd pedig a mérkőzésre az érvényes jeggyel vagy bérlettel való belépésnek nem feltétele a Szurkolói Klubtagság. Ugyanakkor ahhoz, hogy a szurkoló részt vegyen a pontgyűjtőrendszerben, azaz a mérkőzésen való részvételért megkapja és gyarapítsa a neki járó pontokat, ahhoz Szurkolói klub tagnak kell lennie” – tisztázta a szövetség.

Az MLSZ tájékoztatása szerint a Szurkolói Klubhoz eddig több mint 60 ezer ember csatlakozott, és erre a többi drukkernek is lehetősége lesz a regisztrációs rendszer újraindítása után.

A 2024-ben gyűjtött pontok alapján először 2025 januárjától azok vásárolhatnak majd elsőként jegyet, bérletet, akik addig a legtöbb pontot gyűjtötték

– tették hozzá.

A pontgyűjtéssel kapcsolatos további szurkolói aggályok

Olvasóink körében is felvetődtek a pontgyűjtéssel kapcsolatos további kérdések, sőt, inkább problémák.

Ezek három kategória oszthatók, nevezetesen, hogy:

  • Miért lett belekeverve a pontgyűjtésbe egy nem válogatott mérkőzés, nevezetesen a Magyar Kupa döntője?
  • Miért csak a felkészülési mérkőzések pontjai számítanak bele, és a Nemzetek Ligája-mérkőzések miért nem?
  • Miért csak a hazai mérkőzések számítanak? Akik idegenbeli túrákra áldoznak energiát és jelentős összegeket, nem érdemelnének ezért plusz „díjazást” a rendszerben?

Ezekre a kérdésekre, és arra a felvetésre, miszerint így kívánják növelni a nehezebben értékesíthető mérkőzések nézőszámát, az MLSZ nem kívánt reagálni.

Ez vár a mieinkre 2024-ben

Marco Rossi együttese elsőként március 22-én 20.45-től Törökországot fogadja a Puskás Arénában, majd 26-án 19 órától Koszovó lesz az ellenfél ugyanitt. 

A nyári Európa-bajnokságot megelőzően ugyancsak két mérkőzést játszanak a mieink, előbb június 4-én, 20.45-től Írországban lépünk pályára, aztán június 8-án Debrecenben, ahol Izrael lesz az ellenfél. 

A magyar válogatott a decemberi sorsoláson az első kalapból a házigazda Németországot, a harmadikból Skóciát, a negyedikből pedig Svájcot kapta ellenfélül.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország

Az ősszel indul a Nemzetek Ligája új kiírása, most sem panaszkodhatunk a nevekre, hiszen újra megkaptuk a németeket, valamint érkeznek Budapestre a hollandok, és a B ligából feljutó bosnyákok is.

Nemzetek Ligája 2024–2025, A liga, 3. csoport

1. forduló (szeptember 7.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Hollandia–Bosznia-Hercegovina

2. forduló (szeptember 10.)

20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Németország

3. forduló (október 11.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország

20.45: Magyarország–Hollandia

4. forduló (október 14.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

20.45: Németország–Hollandia

5. forduló (november 16.)

20.45: Németország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Magyarország

6. forduló (november 19.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Hollandia

20.45: Magyarország–Németország

(Borítókép: Trenka Attila/PA Images via Getty Images)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM