Kiderült, mennyi autót adott el tavaly a Tesla

4 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2024. január 02. 15:35

A Tesla közzétette a tavalyi negyedik negyedévére vonatkozó gyártási és szállítási jelentését. A jelentésből kiderül, hogy a Tesla 2023 negyedik negyedévében összesen 484 507 járművet szállított ki,

ami új rekordnak számít.

A piaci elemzők arra számítottak, hogy a Tesla az év utolsó negyedévében 477 ezer körüli kiszállításról számol be - írja a CNBC. Megjegyzendő, hogy a Tesla a kiszállítási számokat az eladások hozzávetőleges mérőszámaként használja, de a kommunikációjában nem ad pontos meghatározást ezekre.

A negyedik negyedévben a Tesla összesen 476 777 Model 3/Y autót szállított le, míg az "Egyéb modellek" néven megjelölt kategóriában - amelybe a Model S és X modellek is beletartoztak - 22 969 leszállított autóról számolt be.

Emellett a cég összesen 494 989 darab autót gyártott le az utolsó három hónapban, ami szintén új rekordnak számít.

Az éves adatok szerint így összesen 1,85 millió autót gyártott a cég, és 1,81 millió darabot értékesített.

Ezek a számok jelentős növekedést mutatnak az előző évhez képest, hiszen 2022-höz viszonyítva a gyártás 35 százalékkal, míg az értékesítés 38 százalékkal nőtt. Hozzátartozik azonban az igazsághoz, hogy 2022-ben az szállítások növekedése éves alapon 40 százalék volt, tehát ehhez képest lassulást tapasztalt a cég.

Az októberi gyorsjelentés során a Tesla vezetői azt mondták, hogy a vállalat az egész évre vonatkozóan legalább 1,8 milliós szállítással számol, amely már egy lefelé módosítást jelentett a korábbi, 2 millió célhoz képest. Előbbi számot sikerült felülteljesítni.

A Tesla 2023 utolsó negyedévében mutatta be bizonyos piacokon a felfrissített Model 3 szedánt, amely Highland nevet viseli. Emellett az is hozzájárulhatott az értékesítés növekedéséhez, hogy a Tesla negyedik negyedévben különböző globális piacokon árcsökkentéseket hajtott végre, összhangban Vaibhav Taneja, a Tesla pénzügyi igazgatójának októberi kommentárjával, aki akkor gazdasági bizonytalanságra, a magasabb kamatok miatti kockázatokra, és a változó fogyasztói hangulatra figyelmeztetett.

A vállalat emellett megkezdte legújabb elektromos járművének, a Cybertrucknak korlátozott számban történő szállítását az Egyesült Államokban, azonban még nem számolt be a Cybertruck vagy a kis mennyiségben gyártott nehéz tehergépkocsi, a Semi gyártásáról vagy szállításairól.

A Tesla jelenleg négy jármű-összeszerelő üzemet üzemeltet - kettőt az Egyesült Államokban, egyet-egyet Sanghajban és Brandenburgban (Németország), valamint egy akkumulátorgyárat Sparksban (Nevada) és egyéb, pótalkatrészek és töltőberendezések gyártására szolgáló létesítményeket. A vállalat márciusban bejelentette, hogy egy újabb autógyárat tervez építeni Nuevo Leónban (Mexikó).

Az értékesítés 2024-es várható növekedésével kapcsolatban Musk kijelentette a legutóbbi gyorsjelentés során, hogy bár lehetetlen a végtelenségig fenntartani az 50 százalékos átlagos növekedési ütemet, arra számít, hogy a Tesla sokkal gyorsabban fog növekedni, mint bármely más autógyártó. Taneja hozzátette, hogy a Tesla célja, hogy költséghatékonyan növelje a volumeneket, és a következő gyorsjelentés alkalmával előrejelzést adnak a 2024-es évre vonatkozóan.

Címlapkép forrása: Antonio Masiello/Getty Images