Kiderült, miért aludt el mindkét pilóta az utasokkal teli gépen, ami rossz irányba repült

1 hónap ezelőtt 9

[sz]K. A., fotó: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/LightRocket/Getty Images[sz]

Mindkét pilóta elaludt a Batik Air Indonesia egyik járatán januárban, ezért tért le a gép az útjáról – ez derül ki az indonéz hatóságok legfrissebb jelentéséből, amit az NBC News közölt.

A társaság BTK6723-as járata január 25-én szállt fel a kendari Halu Oleo repülőtérről 153 utassal a fedélzetén, az úticél pedig Jakarta volt. A személyzet aznap már megtette ezt a közel 3 órás utat az ellenkező irányba.

Felszállás után a 32 éves pilóta megkérdezte a 28 éves másodpilótát, hogy lepihenhet-e egy időre,

ő pedig erre igennel felelt. Mikor felébredt, akkor is megkérdezte a társát, hogy szeretne-e ő is pihenni, de erre nemmel felelt, ezért a pilóta visszaaludt.

Közben a társa engedélyt kért az eredeti útvonaluk megváltoztatására, hogy kikerüljenek egy kedvezőtlen időjárási helyzetet. Az engedélyt meg is kapta, azzal az utasítással, hogy ha végzett a manőverrel, akkor jelentkezzen be a légiirányításnál. Azonban váratlanul a másodpilóta is elaludt.

Amikor a pilóta felébredt, látta, hogy a munkatársa elaludt, a gép pedig nem az eredeti útvonalon halad.

Ekkor felébresztette a másodpilótát, korrigálta az irányt, és végül biztonságban leszálltak Jakartában. Az eset során senki nem sérült meg, a repülőben sem keletkezett kár.

A felszállás előtt mindketten átestek a szokásos vérnyomás és pulzusvizsgálaton, és meg is szondáztatták őket. A másodpilóta később azt mondta, hogy keveset tudott aludni a repülés előtt, mert nem rég születtek ikergyermekei ráadásul a családjával költöztek is.

A jelentésből az nem derült ki, hogy megbüntették-e a pilótákat a malőr miatt.

[kapcsolodo]kamu-titkosugynokkent-csajozott-a-tarskereson-az-amerikai-legiero-alkalmazottja-sulyos-buntetes-varhat-ra[kapcsolodo]