Kiderült, pontosan hol temették el Platónt

1 hét ezelőtt 12

A tekercseket elszenesedett állapotban találták meg a 18. században Herculaneum ókori római város területén a Villa dei Papiri (Papiruszok háza) nevű épületben. Kr. u. 79-ben, a Vezúv kitörésekor tüzes felhő borította be Herculaneumot, a vulkáni törmelék a városban mindent beterített és maga alá temetett. A hamu a papirusztekercseket is megőrizte, de a szenesedés miatt lehetetlen kigöngyölni őket, és hosszú ideig nagyon nehéz volt megfejteni, mi áll rajtuk.

A kutatók most optikai koherencia tomográfia képalkotó eljárást, illetve az infravörös spektroszkópia innovatív módszerét használva próbálják elolvasni az ókori szövegeket. A vizsgálatokhoz az angliai Nottingham Trent University bocsátott a kutatók rendelkezésére mobil laboratóriumot.

Graziano Ranocchia a legújabb eredményekről a Nápolyi Nemzeti Könyvtárban tartott tájékoztatóján elmondta: a tekercsekből kiderül, hogy a Kr. e. 347-ben elhunyt ókori görög filozófust az Akadémia területén egy számára fenntartott privát kertben temették el, a Múzsák szentélye közelében. A megfejtett szövegek fényt derítettek arra is, hogy Platónt vagy Kr. e. 404-ben adták el rabszolgának Éjina szigetén, amikor azt meghódították a spártaiak, vagy pedig 399-ben, közvetlenül Szókratész halála után. Mindeddig a történészek úgy tudták, hogy Platónt Kr. e. 387-ben vetették rabszolgasorba Szicíliában, I. Dionüsziosz, Szürakuszai türannosza udvarában.