Kideült: a Veolia veszi meg a gönyűi gázerőművet

2 hónap ezelőtt 10
 a Veolia veszi meg a gönyűi gázerőművet
A francia Veolia hétfőn reggel bejelentette, hogy megállapodott a német Uniperrel a gönyűi kombinált ciklusú rugalmas gázerőmű megvásárlásáról, az ügylet azt követően zárul le, hogy megszerzi a vevő a magyar hatósági jóváhagyásokat.

A Veolia közleménye emlékeztet rá, hogy a magyarországi kiegyenlítő energiapiac egyre fontosabb részben amiatt, hogy gyorsan terjednek az időjárásfüggő naperőművek, és a villamosenergia hálózat kiszabályozásában fontos szerep jut a rugalmasan termelő gázerőműveknek.

A naperőművek rohamos terjedésének következményeiről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

A gönyűi gázerőmű az utolsó nagyobb magyarországi erőműépítés, 2011-ben adták át, 428 MW a névleges kapacitása és a CCGT-techmológia hatásfoka 59%-os. A ma bejelentett ügyletre azt követően került sor, hogy az Uniper német állam általi kimentése felvetette azt: az Unipernek el kell adnia bizonyos eszközöket, így tehát többek között a gönyűi erőművet is.

A megállapodás kapcsán lényeges, hogy tavaly szeptemberben Orbán Viktor kormányfővel is tárgyalt a Veolia vezére Budapesten.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 02.18

A volt amerikai elnök, Donald Trump most éppen 355 millió dollárt bukott a bíróságon, mert megtévesztette a hitelezőit, 2,2 milliárd dollárt hamisan kimutatva. Ez nem az első és várhatóan ne

MNB Intézet

Érdemes a tőzsdétől tanácsot kérni?

Létezik egy fórum, ahol szakértők millió állnak össze, hogy elmondják véleményüket. A folyamat végén a sok információból kialakult összkép ingyen rendelkezésünkre áll. The post Érdeme