Kigyulladt Koppenhága egyik legrégebbi épülete

2 hét ezelőtt 18

2024-04-16T081411Z 1273174818 RC2K77AXOW3U RTRMADP 3 DENMARK-FIR

Kigyulladt a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, a hatóságok a környező utcákat lezárták – közölte a dán rendőrség kedden az X közösségi oldalon.

A koppenhágai épületből – amely jelenleg a dán kereskedelmi kamara székháza – reggel sűrű füst áradt, és hatalmas lángok csaptak föl, tornya pedig beomlott. A koppenhágai rendőrség szerint a területet még jó ideig lezárva tartják.

A tűz keletkezésének oka egyelőre tisztázatlan. Sérülés az első jelentések szerint nem történt.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé.

A közösségi oldalakra feltöltött felvételeken az látszik, hogy az épületből műalkotásokat menekítettek ki. A történelmi épület a dán parlament mellett található.

Jakob Engel-Schmidt dán kulturális miniszter a Twitteren számolt be a Borsen (dánul: a tőzsde – a szerk.) néven is ismert épületben keletkezett tűz „szörnyű képeiről”, és azt mondta, hogy 400 év kulturális öröksége vált a lángok martalékává.

Szerinte „megható” volt látni, ahogy a járókelők segítettek a mentőszolgálat munkatársainak „művészeti kincseket és ikonikus képeket menteni az égő épületből”.

(Borítókép: Füst gomolyog a koppenhágai Boersen régi tőzsdénél keletkezett tűzben 2024. április 16-án. Fotó: Tom Little / Reuters)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM