Kijev olyan helyről kapott kritikát, ahonnan egyáltalán nem akart - Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

1 hét ezelőtt 9

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • Az Oroszországi Nyomozóbizottság tájékoztatása szerint vesztegetés gyanújával őrizetbe vették Timur Ivanovot, Oroszország védelmi miniszterhelyettesét. Az esetről a minisztérium is beszámolt a Telegramon, ugyanakkor nem közöltek részleteket az ügyről. A nyomozók kezdeményezni fogják a férfi letartóztatását – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára elmondta, hogy Timur Ivanov őrizetbevételéről tájékoztatták az Orosz Föderáció elnökét, Szergej Sojgu védelmi minisztert pedig előre figyelmeztették.

    Timur Ivanov Szergej Sojgu védelmi miniszter csapatának egyik fontos tagja volt. 2016 óta töltötte be a védelmi miniszterhelyettesi posztot. Ezt megelőzően három évig a Honvédelmi Minisztériumnak alárendelt „Obronosztroj” Részvénytársaságot vezette. Korábban a moszkvai régió kormányának elnökhelyetteseként, valamint az orosz üzemanyag- és energiakomplexum vállalatainál dolgozott.

    Timur Ivanov felügyelte a védelmi minisztériumban az építkezéssel kapcsolatos kérdéseket, beleértve a fegyveres erők szentélyének tartott Patriot parknak és a Vosztocsnij kozmodrómnak a létrehozását, valamint ő felelt Ukrajna teljes körű invázióját követően a megszállt Mariupol helyreállítását célzó projektet.

  • Johnny Ernst iowai republikánus szenátor szerint az Egyesült Államok lassúsága miatt Ukrajna elveszítette az Oroszországgal vívott háborút – írja a The Washington Post.

    Ukrajna már vesztett, mert nem reagáltunk gyorsan

    – fogalmazott a republikánus politikus.

    Szerinte ezzel az Egyesült Államok ezzel elvesztette tekintélyét a világ színterén, az ukránok pedig rengeteg életet áldoztak fel.

    A lap emlékeztetett, hogy a szenátus kedden tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely csaknem 61 milliárd dollárt biztosítana Kijevnek. A Képviselőház szombaton már elfogadta a javaslatot, de ezzel még nincs vége a történetnek, ugyanis azt a Szenátusnak is meg kell szavaznia, majd Joe Biden aláírása sem maradhat le róla. Joe BIden támogatása miatt viszont nem kell aggódnia Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, ugyanis  Biden már biztosította ukrán kollégáját, hogy a szenátorok jóváhagyása után azonnal aláírja a dokumentumot.  

    Az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov szerint az amerikai döntés csak tönkreteszi Ukrajnát, miközben az Egyesült Államok tovább gazdagodik.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!