„Kikérjük magunknak ezt a hangnemet, ennek következményei lesznek” – Nagy Márton dühbe gurult a Spar-ügy miatt

1 hónap ezelőtt 6

Lázár János kemény szavai, majd saját minisztériumának burkolt fenyegetőzése után néhány nappal Nagy Márton gazdasági miniszter kemény szavakkal ment neki az osztrák tulajdonú Sparnak. A bolthálózat azután került a kormányzati támadások kereszttüzébe, hogy annak osztrák vezetője március közepén arról beszélt: a magyar kormány részesedésszerzéssel akarja átvenni a cég tulajdonjogát, illetve a cég nem sokkal korábban be is panaszolta az Orbán-kormányt Brüsszelben az árstop és az ágazati különadók miatt.

„Elítélem a vállalat kijelentéseit, amik következményekkel fognak járni (...) Múlt héten behívtam a Spar vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott” – idézi a miniszter szavait az Index (Nagy egy olyan, az új versenyképességi stratégiát meghirdető eseményen beszélt erről, amire nem kaptunk meghívót). Azt is mondta: „Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek”. A miniszter szerint nincs olyan döntés, hogy megvennék a Spart, bár Lázár néhány napja erről is beszélt („vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”).

Hogy a Spar által nyilvánosságra hozott nyomásgyakorlásnak és NER-es tulajdonszerzési szándékról szóló bejelentésnek milyen konkrét következményei lehetnek, arról nem beszélt Nagy Márton. A magyar kiskereskedelemben nem a Spar lenne az első külföldi cég, amiben megjelenik a NER: tavaly ősszel a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek vette meg az Auchan 47 százalékát. Jellinekről tavaly nyáron derül ki, hogy egyik cégének 27 milliárdos osztaléka egy bonyolult tranzakciósorozat keretében, transzparens üzleti megfontolás nélkül került át Orbán Viktor veje, Tiborcz István közelébe.